A jelenlegi tervek szerint a jövő év elején kezdi meg működését a számviteli, adóügyi szakemberek ellenőrzésével foglalkozó felügyelet.

Január elsején kezdheti meg működését az új közpénzügyi felügyelet – tudta meg a Magyar Idők. A majdan a nemzetgazdasági tárca berkeiben működő szervezet a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, az okleveles adószakértők és a könyvvizsgálók tevékenységét tekintheti át, mégpedig folyamatosan bővülő jogkörökkel.

Kezdetben szakmai előírásokat, az egyes hivatásrendek működését meghatározó szabályokat szövegezne meg a felügyelet, később viszont az ellenőrzés és – amennyiben ez szükséges – a szankció kiszabásának lehetőségét is megkapná.

Az egység kialakításának indokairól szólva a Nemzetgazdasági Minisztériumban a lapot arról tájékoztatták, hogy az állam számos követelményt támaszt a gazdaság szereplői­vel szemben, sok érintett pedig adóügyi, pénzügyi, számviteli szakembereket alkalmaz, hogy ezeknek az elvárásoknak megfelelhessen.

Az államnak ezért gondoskodnia kell arról, hogy a legális működésre törekvő vállalkozások csakis megfelelő szakmai nívón tevékenykedő és ellenőrzött szolgáltatók közül választhassanak.

– A kellő színvonalon dolgozó és etikus módon eljáró könyvelőknek, adótanácsadóknak így nincs mitől tartaniuk, olyannyira nem, hogy ők lesznek a folyamat nyertesei, hiszen a közfelügyelet kiszűri a kontárokat a piacról – rögzítették a tárcánál.