A Nemzetközi Valutaalap azt javasolta a román kormánynak, hogy törölje vagy halassza el a jövő évre tervezett adócsökkentéseket az államadósság növekedésének megállítása érdekében.

A kormány tavaly nyár óta kétszer csökkentette az általános forgalmi adót (áfa/TVA) úgy, hogy kiterjesztette valamennyi élelmiszerre a kedvezményes 9 százalékos kulcsot, az általános áfakulcsot január 1-jétől 24 százalékról 20 százalékra mérsékelte – írja a kronika.ro.

A hatályos adótörvény értelmében 2017. január 1-jétől az általános áfakulcs további egy százalékponttal, 19 százalékra csökkenne. Emellett az ipari létesítményekre kiszabott, úgynevezett oszlopadót és az üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adót is törlik.

Jeffrey Franks, az IMF volt bukaresti küldöttségvezetője arra figyelmeztetett egy konferencián, hogy Románia újból elkövetheti azt a hibát, amit a 2008-as gazdasági válság előtt is, amikor szintén prociklikus hatású politikával ösztönözték az amúgy is erős gazdasági növekedést, de az fenntarthatatlannak bizonyult.

Szerinte sokkal jobb lenne Románia számára, ha tíz éven át 3,5 százalékkal nőne a gazdaság, minthogy öt évig 4 százalék fölött bővüljön, majd egy válság következzen.

Franks szerint a gazdasági növekedés fenntarthatósága érdekében a román hatóságoknak ösztönözniük kell a közberuházásokat, gyorsítaniuk kell az uniós pénzek lehívását, és növelniük kell az állami vállalatok hatékonyságát privatizáció vagy egyéb tőkebevonási mechanizmusok útján.