Csúcsra jár a vállalkozói lakásépítés Budapesten: jelenleg 391 darab négy vagy több lakásos futó projekt van, melyből 321-ben, összesen 7100 lakást hirdetnek eladásra a beruházók – derül ki az újonnan indult ujotthon.hu portál friss elemzéséből.

A legtöbb online piactéren meghirdetett fővárosi lakásprojekt a XIII. kerületben (79 db) és a XI. kerületben (59 db) épül, a tervezett és épülő lakásszám alapján a XI. kerület van az élen (6677 lakás), míg a XIII. kerület a második helyen áll (5547 lakás) – olvasható az ujotthon.hu oldal 2017 első negyedéves felmérésében.

A meghirdetett lakások jó része már kivitelezés alatt áll, de számos projekt jelent meg a hirdetési portálokon, amely még a tervezés valamely fázisában tart.

A legnagyobb lakásszámú projektek közül kiemelkedik a városrész léptékű BudaPart a XI. kerületben a Kopaszi gáton, amelynek keretében közel 3 ezer lakást tervez a fejlesztő Property Market Zrt. A Sasad Liget projektben összesen közel ezer lakás épül a fejlesztő Biggeorge Property Zrt. tervei szerint, míg a harmadik helyezett a CORDIA.

A cég Sasad Resort nevű projektjének keretében közel 850 lakás épülhet fel a tervek szerint. A felmérésben szereplő három legnagyobb projekt mindegyike a XI. kerületben helyezkedik el, míg a 100 lakásosnál nagyobb beruházások legnagyobb számban a XIII. kerületben épülnek (az összes ilyen léptékű projekt bő egyharmada).

A még vevőre váró új építésű lakások közül a legtöbb a XI. kerületben található, de a képet árnyalja, hogy itt van a fent említett legnagyobb fővárosi lakásberuházás is, amelynek csak az  első üteméből (267 lakás) hirdetnek még 57 lakást.

Nem panaszkodhatnak azok sem, akik a XIII. vagy a IX. kerületben keresik új társasházi lakásukat, hiszen ezer felett van a még megvásárolható ingatlanok száma ezekben a kerületekben, míg 500-nál több új társasházi lakóingatlan között válogathat, aki a III., a VIII., a X., vagy a szintén keresett XIV. kerületet választaná – foglalta össze Soóki-Tóth Gábor, az ujotthon.hu elemzője.

A projektek száma jellemzően alacsony a sűrűn beépített belső városrészekben, ahol a meglévő beépítés jelentősen korlátozza a fejlesztőket, így például az I. és az V. kerületben. Hasonlóan kis számban jelentek meg társasházi projektek a kertvárosias hangulatú peremkerületekben is, ahol jellemzően tíznél kevesebb beruházást hirdettek meg a fejlesztők.

Nincs semmi 300 ezer forint/négyzetméter alatt

Szeptember óta 5,5 százalékkal emelkedtek a fővárosi projektek kínálati lakásárai; 641 ezer Ft/m2-ről 677 ezer Ft/m2-re. A legnagyobb mértékű drágulás a VI. kerületben (23,5%), valamint a IV. kerületben (22,5%) mérhető. Széles a spektrum, legalábbis ami a legolcsóbb (322 ezer Ft/m2) és a legmagasabb áron (1,8 millió Ft/m2) kínált ingatlanok fajlagos ára közötti közel hatszoros különbséget illeti.

A kép azonban nem ennyire változatos: összesen nem több, mint tíz projekt kínál még 400 ezer forintos, vagy ennél kedvezőbb fajlagos áron megvásárolható újépítésű társasházi ingatlant a fővárosban. Ez összességében 183 lakást jelent, aminek a felmérés időpontjában (2017 március) már csak harmada volt megvehető.

A megfizethető árazású projektek jellemzően a peremkerületekben, Árpádföldön és Cinkotán (XVI. kerület), Kispesten (XIX. kerület), Rákospalotán (XV. kerület) és Soroksáron (XXIII. kerület) találhatók.

A négyzetméterenként 400 ezer és 500 ezer forint közötti ársávban kínált újépítésű társasházi lakások már jóval több kerületben elérhetők, de jellemzően itt is azért a városhatárhoz közelebb találjuk őket: a III. kerület és Budakalász határában, vagy Újpest (IV. kerület) kertvárosi részén, illetve Alsórákoson (XIV. kerület). Pestszentlőrincen (XVIII. kerület), Rákospalotán (XV. kerület), Pesterzsébeten (XX. kerület), illetve a X. kerület Újhegy városrészében is számos projekt lakásaiból választhatunk ebben az árszegmensben.

Aki a városközponthoz kicsit közelebb keres új lakást ezen az árszinten már Angyalföldön vagy a VIII. kerületben, azon belül a Magdolna negyedben talál eladó újépítésű lakást. Több, mint félezer olyan lakás közül választhatunk ebben a kategóriában, amelyek a vételár megjelölésével szerepelnek az online hirdetési felületeken.

Közel háromszáz lakás érhető el a bűvös 1 millió Ft/m2 felett, zömében a II. kerületben – Pasaréten, Szemlőhelyen, Törökőr és Zöldmál városrészekben – a XII. kerületben, Svábhegyen, Orbánhegyen, Farkasvölgyben, de ebben a kategóriában a XI. kerületi Gellérthegyen és Madárhegyen is akadnak, jellemzően kis lakásszámú projektekben eladó luxuslakások.

A magasan árazott lakások másik fókuszterülete Budapesten a pesti belváros, ezen belül az V. kerület (Belváros és Lipótváros), a VI. és VII. kerület Nagykörúton belüli részei (Belső-Terézváros, Belső-Erzsébetváros), de a XIII. kerületi Újlipótvárosban és Vizafogón is elérhető magas presztízsű és ennek megfelelően drága újépítésű lakás. Tavaly szeptemberben a legdrágább lakásért 1,4 millió forintot kértek négyzetméterenként, idén márciusban a rekorder 1,8 millió forintos áron eladó.

A legnagyobbak

A legtöbb projektet fejlesztő cégekhez köthető az épülő és tervezett beruházások több, mint 10 százaléka, összesen közel 7200 lakás. A CORDIA, a Biggeorge Property és a Metrodom a legnagyobb lakásfejlesztők a fővárosban, azonban annak ellenére, hogy összességében ez a három cég felel a jelenleg a fővárosban meghirdetett új építésű társasházi lakások számának közel egy-harmadáért, nem ők rendelkeznek a legnagyobb arányban eladatlan lakásokkal, ami mutatja projektjeik sikerét.