A Microsoft fellebbentette a fátylat arról, milyen adatokat gyűjt a Windows 10 a felhasználókról. Ezzel a lépéssel azokat a kritikákat akarja lecsendesíteni, amelyek a személyes adatok „felporszívózásával” kapcsolatban érték.

A Microsoft legújabb blogjából kiderül, hogy a Windows 10 pontosan mit szed össze az alap és a teljes beállításban – írja a computerworld.hu.

Az alapszint hosszú listáján szereplő tételek zöme legfeljebb a Microsoft mérnökei számára mond valamit, a legtöbb felhasználót alig érinti.

A teljes beállítási szint listája könnyebben értelmezhető, viszont annál ijesztőbb. Lényegében minden fontosat tartalmaz a tevékenységünkről, a telepített alkalmazások adataitól a bejövő és kimenő hívásokon át a hangposta használatára vonatkozó statisztikákig.

A Windowsért felelős igazgató, Terry Myerson szerint a Microsoft alaposan átdolgozta a régi adatvédelmi rendszert. Arra a panaszra, hogy a Windows 10-ben túl sok információt gyűjtenek a felhasználókról, az igazgató azzal válaszolt, hogy alapszinten felére csökkentették ezeket az adatokat. A teljes szintről nem beszélt.

Sem Myerson, sem a személyes adatok témakörének illetékese, Marisa Rogers nem ajánlott módszert a Windows 10 telemetriájának teljes kikapcsolására, amit pedig sokan követelnek. Ez az igény annak nyomán fogalmazódott meg, hogy a Microsoft a Windows 10-ben kötelezővé tette az adatszolgáltatást, míg a korábbi Windows-kiadásokban ugyanez önkéntes volt.