Az áfa-szabályozás korszerűsítése érdekében cselekvési tervet terjesztett elő az Európai Bizottság, hogy az hozzáadottérték-adó rendszere egyszerűbbé, a csalással szemben ellenállóbbá, és fokozottabban vállalkozásbaráttá váljon.

A szabályokat sürgősen frissíteni kell, hogy jobban támogassák az egységes piacot, megkönnyítsék a határokon átnyúló kereskedelmet, lépést tartsanak napjaink digitális és mobil gazdaságával – jelentette be Brüsszelben Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa.

Beszámolt arról, hogy a várt áfa-bevétel és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbség a tagállamokban 2013-ban közel 170 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) tett ki. A becslések szerint csak a határokon átnyúló csalás nagyjából 50 milliárd eurós áfa-kiesést okoz évente az Európai Unióban. „Rengeteg pénz megy így veszendőbe, amelyet például a növekedés és a foglalkoztatás fellendítésére lehetne fordítani. Ideje már, hogy visszaszerezzük ezt az összeget” – fogalmazott.

Elmondta, hogy a cselekvési terv meghatározza a jövőbeli egységes európai áfa-rendszer alapelveit. Rövid távú intézkedéseket foganatosít az áfa-csalás kezelésére, valamint az áfa mértékekének rugalmasabb meghatározására. Kitér az e-kereskedelemre vonatkozó szabályok egyszerűsítésére a digitális egységes piaci stratégiával összefüggésben, valamint a kkv-k tennivalóinak egyszerűsítését szolgáló átfogó áfa-csomagra irányuló tervekre is – mondta a biztos. 

„Emellett szeretnénk nagyobb autonómiát biztosítani a tagállamoknak azt illetően, hogy miképpen határozzák meg saját kedvezményes áfa-mértékeiket” – tette hozzá. Pierre Moscovici elmondta: a jelenlegi szabályok értelmében a tagállamok a nulla százalékos és kedvezményes áfa alkalmazásakor nem térhetnek el az áruk és szolgáltatások előre meghatározott jegyzékétől.

A javaslatban két lehetőség szerepel: az egyik szerint fennmaradna a 15 százalékos minimális általános adómérték, és a tagállamoktól származó információk alapján rendszeresen felülvizsgálnák a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét. A másik lehetőség eltörölné a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét. Ez utóbbi esetén biztosítékokat kellene bevezetni a csalás megelőzése és az egységes piacon belüli tisztességtelen adóverseny elkerülése érdekében. Mindkét lehetőség szerint fennmaradna a jelenleg alkalmazandó nulla százalékos és kedvezményes áfa – tette hozzá. (MTI)