Év végéig minden bizonnyal érvényben marad az utasítás, hogy orosz utazási irodák nem indíthatnak szervezett csoportokat Törökországba és Egyiptomba.

A biztonsági helyzetet értékelve továbbra sem engedélyi az Orosz Turisztikai Hivatal, hogy az irodák utakat szervezzenek Egyiptomba és Törökországba – közölték csütörtökön Moszkvában.

Az egyiptomi helyzettel kapcsolatban Romam Szkorij, a Roszturizm elnökhelyettese megjegyezte, hogy változatlanul nem üzemeltetnek közvetlen légi járatokat Oroszország és Egyiptom között. Mint mondta: Moszkva ezzel nincs egyedül, hiszen Nagy-Britannia és több nyugati állam ugyanezen az állásponton van.

A szervezett csoportok utaztatását azt követően függesztették fel, hogy tavaly október 31-én felrobbantották a Sarm es-Sejk-Szentpétervár járatot. A vizsgálatok eddigi eredményei szerint az egyiptomi repülőtér nem megfelelő biztonsági intézkedései miatt sikerült pokolgépet csempészni az Airbus A321-es fedélzetére.

A Törökországgal kapcsolatos tiltás először politikai döntés volt. Egy török vadászgép ugyanis lelőtt egy orosz vadászbombázót, mert az a szíriai bevetést követően megsértette a török légteret. Vlagyimir Putyin orosz államfő utasítására többek között befagyasztották a turisztikai kapcsolatokat is.

Moszkva és Ankara között a helyzet politikai-diplomáciai téren azóta sem változott. Ráadásul Moszkvában most úgy ítélik meg, hogy az utóbbi hetekben Törökországban elkövetett terrorista akciók miatt eleve nem biztonságos a térségbe utazni.

A Roszturizm a hír megjelenése után néhány órával közleményében már úgy fogalmazott: nincs dátuma, hogy meddig marad zárva az egyiptomi és török piac.