Bármelyik szervezet kiszolgáltatottá válhat a hackereknek, ha nem frissíti a web- vagy levelező szerverét kiszolgáló openSSL biztonsági szoftver beállításait. A NetLock felmérése szerint a magyar weboldalak 20 százaléka is veszélyben lehet.

Közleményében a NetLock felhívta a figyelmet, hogy a biztonsági rés miatt a weboldalakon megadott személyes adatok és jelszavak könnyen megszerezhetők, a levelezőszerverek pedig feltörhetők lesznek. Az SSL egy internet biztonsági megoldás, amely arra szolgál, hogy web-szerverek esetén titkosítsa a weboldal tartalmát és a látogató által megadott adatokat, levelező-szerver esetén pedig az e-mailek tartalmát védje – olvasható a tájékoztatásban.

A közlemény idézi Molnár Ferencet, a NetLock vezetőjét, aki kifejtette: az SSL egy bevált, nemzetközileg elismert biztonsági protokoll, azonban az elmúlt hetekben kiderült, hogy a régebbi szoftververziókon keresztül biztonsági rést kínál, ami néhány szerverbeállítás módosításával megszüntethető, frissítés hiányában azonban az SSL feltörésével minden kommunikáció láthatóvá válik. (MTI)