Az elmúlt években az állami, önkormányzati megrendelések tartották életben az építőipart, a következő időszakban azonban a lakáspiac élénkülése adhat új lendületet az iparágnak.

Az építési piac átrendeződik, az építőipar a lakásépítések felé fordul – fejtette ki Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1-en. Magyarországon az elmúlt években az állami, önkormányzati megrendelések tartották életben az építőipart – fogalmazott az ÉVOSZ elnöke.

Kifejtette, a piac kiegyensúlyozott működésénél a közösségi megrendelések arányának 50 százalék körül kellene lennie, de a múlt évben ez megközelítette a 70 százalékot. A magánszektoron belül a nagy ágazatok – gépipar, élelmiszeripar, vegyipar – voltak a megrendelők, a lakossági arány pedig nagyon lecsökkent. Lakásépítés szempontjából 2008 volt az utolsó jó év, amikor még 36 ezer új lakás épült, ez tavaly nyolcezer alá csökkent – hívta fel a figyelmet Koji László.

Az ÉVOSZ elnöke szerint szükség van arra, hogy jobb legyen az építőipar jövedelmezősége, mert jelenleg árbevétel-arányosan 5-6 százalék körül van az eredmény. Ebből nem lehet megvenni az új kéziszerszámokat, gépeket, építőipari berendezéseket, amelyekkel gyorsabban, kevesebb emberrel, hatékonyabban lehet dolgozni – hangsúlyozta. Megjegyezte: a cégek versenyezni fognak a jó szakmunkásokért, akiket jobban meg kell majd fizetni, és ez csak akkor lehetséges, ha ezt a megrendelő is megfizeti.