A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programjának 2020 keretében megjelent a „Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása” című (GINOP-3.2.4– 8.2.4-16) felhívás.

A felhívást – mint arról a KamaraOnline is beszámolt – szeptemberben bocsátotta társadalmi egyeztetésre a kormány. A „társadalom” nem volt aktív: a partnerségi fórumon egyetlen hozzászólás sem érkezett.

A támogatás célja olyan felhőszolgáltató központok létrehozásának támogatása, amelyek professzionális informatikai

  • infrastruktúrát (Infrastucture as a Service, IaaS) és/vagy
  • platformokat (Platform as a Service, PaaS) és/vagy
  • alkalmazásokat (Software as a Service, SaaS)

mint szolgáltatást nyújtanak mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

A keretösszeg 4,5 milliárd forint, amelyből

  • a vissza nem térítendő támogatás összege 2 milliárd forint,
  • a kölcsön összege pedig 2,5 milliárd forint.

A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Támogatási kérelmeket 2017. február 8-tól 2019. február 8-ig lehet benyújtani. A kormány 20 támogatott kérelemmel számol.

Kötelező kombi

A felhívás keretében legalább 25 százalékos saját forrással, standard eljárással, egyablakos rendszerben igényelhető vissza nem térítendő támogatás valamint kölcsön. A vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön egyidejű igénybevétele kötelező.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 17,5 millió, maximum 175 millió forint; az igényelhető kölcsön minimum 20 millió, maximum 300 millió forint. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség maximum 35 százalék, a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön összegének aránya a projekt összköltségen belül maximum 75 százalék lehet. A vissza nem térítendő támogatás összegének kisebbnek kell lennie a kölcsön összegénél.