Gazdaságélénkítőnek tartják az Első otthont a székelyföldi ingatlanközvetítők. Üdvözlik a kormány stratégiáját, amellyel öt évre kőbe vésnék a program létét.

A román kormány legutóbbi ülésén egy olyan dokumentumról egyeztetettek, ami öt évre biztosítaná az Első otthon program létét a jelenlegi 5 százalékos önrész mellett. Az ötévesnél régebben épült vagy felújított lakásoknál a jelenlegi 50 százalékról 40 százalékra csökkentené az állami garancia értékét – írja a Krónika.

A programot érintő, 2017–2021-es stratégiai célok között a pénzügyminisztérium az első két évre (2017–2018) évi kétmilliárd lejes garanciaplafont javasol, az utolsó három esztendőben (2019–2021) pedig ez évi 1,5 milliárd lejre esne vissza.

A dokumentum szerint az első két év után azért csökkentenék 500 millió lejjel a garancia értékét, hogy fokozatosan felszámolják az állami beavatkozást a hitelpiacon. Abban bíznak, hogy ezzel párhuzamosan a lakosság számára egyre inkább elérhetővé válnak a bankok által kínált hagyományos hitelkonstrukciók.

Székelyföldön jelenleg a lakások 30-40 százalékát vásárolják az Első otthon program keretében nyújtott kedvezményes hitelből. A tervezett intézkedések még inkább serkenthetik a piacot, a Hargita és Kovászna megyei fizetések mellett ugyanis a lakosság nem áll úgy anyagilag, hogy más hitelkonstrukciót vegyen igénybe. A bankok által kínált jelzáloghitelekhez például 15-20 százalékos vagy akár nagyobb önrészre van szükség.

„A válság idején az ingatlanpiac felpörgetésére kitalált Első otthon program azóta is töretlen sikerrel működik, nem véletlenül tartották meg” – mondta Nemes Zoltán. A Ternio Pontis székelyföldi ingatlanközvetítő társaság szakértője úgy véli, bár kampányígéretnek is minősíthető a tervezett módosítás, valószínű, még évekig fenntartják majd a programot.

A szakértő üdvözli azt a javaslatot, hogy az öt évnél régebbi lakásoknál 40 százalékra csökkentenék az 50 százalékos állami garanciát, mert – mint fogalmazott – „nem híve a régi építésű ingatlanoknak”.

„Valószínűleg továbbra is meghatároznak egy plafont, 65 ezer euróból még a Székelyföldön sem lehet új építésű, négyszobás ingatlant vásárolni. Így főleg a nagyvárosokban maradnak a kisebb – egy-két szobás – lakások, vagy ha valaki több négyzetmétert szeretne, kénytelen lesz megelégedni a silányabb minőséggel” – vetítette előre Nemes Zoltán.