A januárival megegyező ütemben, éves összevetésben 3 százalékkal nőtt februárban a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban – jelentette kedden az Eurostat.

Az év második hónapjában januárhoz képest (a szezonálisan kiigazított, naptárhatástól megtisztított adatok szerint) 0,1 százalékkal csökkent a forgalom volumene az EU-ban.

Az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában év/év alapon 3,2 százalékkal nőtt a forgalom februárban, a nem élelmiszer termékek forgalma 2,8 százalékkal emelkedett, míg az üzemanyagoké a 2015. februári szinten maradt.

Az uniós statisztikai hivatalt tájékoztató országok közül a legdinamikusabb, 19,3 százalékos éves növekedést Románia jelentette, de impozáns a 18,3 százalékos luxemburgi mutató is. 2015 februárjához képest a kiskereskedelmi forgalom három tagállamban csökkent: Belgiumban (2,4 százalékkal), Szlovéniában (1,4 százalékkal) és Dániában (1,0 százalékkal).

Magyarországon a KSH – szintén kedden közzétett – első becslése szerint 6,4 százalékos volt az éves forgalomnövekedés, ennél Románián és Luxemburgon kívül csak Litvánia (8,0 százalék) és Írország (7,4 százalék) számolt be dinamikusabb emelkedésről.