Úgy tűnik, érdemes volt Budapesten vonulniuk a tejtermelőknek. A Nébih bejelentette: átfogó ellenőrzést indított a tisztességtelen előállítók és forgalmazók kiszűrése érdekében.

A magyar tejágazat helyzetéről, a tejtermelők legsúlyosabb problémáiról és a hatósági támogatás megerősítéséről egyeztetett többek között Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke a tejtermelők és -feldolgozók képviselőivel hétfőn a hatóság székházában. A Nébih elnöke átvette a termelők petícióját és tájékoztatta a résztvevőket, hogy elrendelte az ágazat komplex, fokozott ellenőrzését – közölte a szervezet.

A megbeszélésen szóba került, hogy a termelők a piac fehérítése érdekében több és esetenként a korábbi évekre is visszanyúló vizsgálatot szeretnének. Mindehhez elengedhetetlennek tartják a hivatal megerősítését, számítanak a Nébih szigorú és következetes fellépésére. Oravecz Márton biztosította a képviselőket, hogy a Nébih minden rendelkezésére álló jogi eszközzel fellép a tisztességtelen előállítókkal és forgalmazókkal szemben.

A hivatal elnöke átfogó ellenőrzést rendelt el a tejpiacon, a munkatársak az ország több pontján végzik a vizsgálatokat. A hatóság szakemberei többek között a beszerzési ár alatti értékesítést vizsgálják a legmeghatározóbb kereskedelmi szereplőknél. A vizsgálat első szakaszában az elmúlt 60 napot ellenőrzik, ami a korábbi évek szúrópróbaszerű átvilágításával folytatódik majd.

A gazdasági csalások felderítése mellett a hatóság kiemelt figyelmet fordít az élelmiszerbiztonsági feltételek teljesülésére is. Ennek érdekében a Nébih több napos vizsgálatsorozatba kezdett az ország teljes területén. Emellett Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a tej- és tejtermékek célellenőrzését is, amit a kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei hajtanak végre.