A márciusi 2,6 százalék után áprilisban éves összevetésben 3 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene az Európai Unióban a naptárhatással kiigazított adatok szerint – tájékoztatott kedden az Eurostat.

A „nem élelmiszer” termékek forgalma uniós szinten átlagosan (a szezonálisan kiigazított adatok szerint) 4,2 százalékkal emelkedett, az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában 2,6 százalékos volt a növekedés, míg üzemanyagokra 1,1 százalékkal kevesebbet költöttek az EU-ban, mint 2016 áprilisában.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül év/év alapon a legerőteljesebb növekedést Luxemburgban (11,3 százalék), Szlovéniában (10,4 százalék) és Írországban (8,4 százalék) regisztrálták; éves összevetésben csupán Belgiumban esett vissza a forgalom (0,8 százalékkal).

A 2,0 százalékos magyarországi éves növekedés ezúttal elmarad az uniós átlagtól. (A hó/hó alapon mért 0,8 százalékos hazai csökkenésnél – az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül – csak Horvátországban és Ausztriában regisztráltak nagyobb visszaesést; az uniós átlag ebben a sorban 0,5 százalékos növekedés volt.)