A termelés után szolgáltatási tevékenységét is Magyarországra hozza a német Viessmann csoport, a pécsi 533 millió forintos beruházáshoz a magyar kormány 106 millió forint támogatást biztosít.

A beruházással 50 új munkahelyet is létrehoz magasan kvalifikált emberek számára a fűtési, hűtési és ipari hőszolgáltató rendszerek egyik nemzetközileg is vezető gyártója – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a beruházással tovább erősödik a német-magyar gazdasági együttműködés és a szolgáltatóközpont ágazata, amely az autóipar után már a  második legtöbb beruházást vonzó szektor. 

Michael Weber, a Viessmann üzleti támogató központjának vezetője elmondta, a pécsi szolgáltatóközpontból szerviz-támogatást és tanácsadást nyújtanak először német, majd nemzetközi ügyfeleknek. Beck Andor, a Viessmann hazai leányvállalata, a Viessmann Technika Dombóvár Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 24 éve van jelen a cég Magyarországon, 2007-ben helyezték Dombóvárra a termelés egy részét.

Elmondása szerint Pécs mellett szólt a több mint 22 ezer hallgató az egyetemen, illetve az, hogy kedvező a némettudással rendelkezők aránya a régióban, a város kiváló ipari parkkal és szolgáltatásokkal rendelkezik, valamint azokkal az ingatlanokkal, amelyekben várhatóan 2017 őszén megkezdhetik a szolgáltatásnyújtást. Dombóváron van a Viessmann biomassza kazán kizárólagos gyártása, és a beszállított alkatrészek 50 százalékát magyar kis-és középvállalatoktól szerzik be.   

A közreadott sajtóanyag szerint a törökbálinti értékesítési központ és a dombóvári gyár mellett Pécs a harmadik Viessmann-telephely Magyarországon. Az elhangzottak szerint a cég Dombóváron 280, Törökbálinton 35 alkalmazottat foglalkoztat, a mostani bejelentéssel együtt közel 400 munkavállalója lesz Magyarországon. A vállalat 2,6 milliárd forintért ruházott be Dombóváron.

Az 1917-ben alapított családi vállalkozás 12 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte, éves árbevétele eléri a 2,25 milliárd eurót. A nyilvános cégadatok szerint a Viessmann Technika Dombóvár Kft. árbevéte 2016-ban 3,8 milliárd forint volt, adózott eredménye 293 millió forint veszteség. Egy évvel korábban 4, 4 milliárd forint árbevétel mellett 8,4 millió forint eredményt ért el a cég. (MTI)

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Michael Weber, a Viessmann üzleti támogató központjának vezetője és Beck Andor, a Viessman hazai leányvállalata, a Viessmann Technika Dombóvár Kft. ügyvezetője