December elsejéig mondhatják fel meglévő kgfb-szerződésüket azok az autósok, akiknek még év végére esik a biztosítási évfordulójuk. Péntekig minden biztosító levélben értesíti érintett ügyfeleit a jövő évi tarifáról.

A biztosítók november 11-ig küldi el a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) jövő évi díjait azoknak az autósoknak, akiknek még a naptári évhez igazodik a szerződésük. (A 4,8 millió kgfb-szerződésből még 1,9 millió biztosítás évfordulója esik december 31.re.) Ezután december 1-jéig kell a biztosítóhoz beérkezni döntésüknek arról, hogy felmondják eddigi biztosítójuknál meglévő szerződésüket (ha nem küldenek felmondást a mostani biztosításuk díjfizetés esetén automatikusan tovább él) és új kgfb-szerződést kötnek – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Egyes kgfb-díjtarifák az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak, így az MNB azt javasolja, hogy az üzembentartók mindenkor alaposan olvassák át a jelenlegi biztosítójuktól kapott díjértesítőt. A díjértesítőt ajánlott alaposan áttanulmányozni, mert adott esetben az eddig fizetett díjhoz képest jelentős díjemelkedéssel is szembesülhet az üzembentartó. Ha ennek ellenére sem szünteti meg szerződését, s nem köt december 31-ig újabb kgfb-t más biztosítónál jövő évre, akkor elfogadja e jóval drágább tarifát magára nézve. A meglévő szerződést az évfordulóra lehet felmondani. A felmondás akkor hatályos, ha az írásban történik, és a biztosítóhoz az évfordulót megelőzően legalább 30 nappal beérkezik.

A kgfb meglétét (a biztosítási fedezet fennállását) a hatóság – például egy közúti ellenőrzéskor – a kötvénynyilvántartó szervtől történő elektronikus lekérdezéssel is ellenőrizheti. A tapasztalatok szerint ezzel együtt is célszerű, hogy az üzembentartók a közúti forgalomban mindenkor maguknál tartsák a kgfb-szerződés érvényességét és a díjfizetés megtörténtét igazoló dokumentumokat, így: a kötvényt, a díj befizetését igazoló postai csekkszelvény vagy díjfizetési bizonylatot, a meghatározott tartalmú és formájú biztosítói igazolást, illetve külföldön a zöldkártyát.

Egyre gyakoribb, hogy az ügyfél kgfb biztosítójával (jelentős tarifakedvezménnyel járó) elektronikus kapcsolattartással kötött szerződést, s utóbbi ennek megfelelően e-mailben küldi ki a következő biztosítási időszakra vonatkozó díjértesítő levelet, illetve a díjfizetési igazolást. Az MNB javasolja ezeknek az ügyfeleknek, hogy ellenőrizzék a biztosítónak megadott e-mail címüket és annak beállításait, hogy a biztosító értesítései eljussanak hozzájuk. Ilyen esetben ugyanis – noha ezt a jegybankhoz érkezett több ügyfélmegkeresés kifogásolta – az üzembentartónak a díjigazolást magának kell kinyomtatnia, a biztosító nem kötelezhető erre.

Az MNB-hez érkezett további panaszok szerint szintén visszatérő gond, hogy az ügyfél nem tekinti át rendszeresen elektronikus postafiókját (vagy e-szemetesládáját), s így következő éves díjukról szóló, illetve az igazolásokhoz szükséges dokumentumokat nem veszi át időben. Problémát jelenthet az is, hogy a kgfb meglétét külföldön igazoló zöldkártyát – annak formai követelményei miatt – postán küldik ki a biztosítók, így kiutazás előtt ennek átfutási idejével számolni kell. Váratlan gyors külföldre utazás esetén ilyenkor megoldást jelenthet, ha az ügyfél személyesen, a biztosító ügyfélszolgálatán veszi át zöldkártyáját.

A kgfb piacon ma jelen lévő 14 biztosító által meghirdetett díjtarifák az MNB, a Magyar Biztosítók Szövetsége, illetve (saját díjaikat illetően) egyes piaci szereplők honlapján is elérhetők az üzembentartóknak.