Az Európai Parlament megvétózta az Európai Bizottság bébiételek összetételére vonatkozó javaslatát, mert az túl magas cukortartalmat engedélyezett.

Keith Taylor (zöldpárti, brit) jelentéstevő (képünkön) sürgeti, hogy a bizottság álljon elő egy új javaslattal, amelyben drasztikusan csökkenti a bébiételek cukortartalmát. A képviselőt a parlament sajtósai kérdezték.

– A januári plenáris ülésen az EP-képviselők megvétózták a bizottság bébiételek összetételére vonatkozó javaslatát, indoklásként pedig elmondták, hogy nem akarnak hozzájárulni a gyermekkori elhízás növeléséhez. Pontosan mit jelent ez?

– A bizottság javaslata szerint 30 százalék maradt volna a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek cukortartalma. Ez ellentétben áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által egészségesnek ítélt 5 százalékkal, illetve a 10 százalékos küszöbbel. Ezért egyértelmű, hogy az EP-képviselők éltek a lehetőséggel és nemet mondtak az Európai Bizottságnak, mondván: „Kevesebb cukor kell, a babák így is elég édesek”. Az elhízás a legnagyobb egészségügyi probléma, amellyel a 21. században szembe kell néznünk, ki akarná, hogy a gyerekek édesszájúak legyenek?

– Mi a következő lépés, most, hogy újra a bizottságnál a labda?

– A bizottságnak új javaslattal kell előállnia, amely jobban tükrözi a parlament állásfoglalását. Egyszerű, adalékoktól mentes bébiételeket szeretnénk, ez minden. Reménykedem benne, hogy komolyan veszik a parlament álláspontját, mert az EP-képviselők nagyon alaposan megvizsgálják a következő javaslatot, és ha kell, ismét visszautasítják. Nagy többségünk úgy véli, hogy csökkenteni kell a cukortartalmat, ezért vétóztuk meg a mostani szöveget.

– A parlament állásfoglalása úgy fogalmaz: „a nem megfelelő táplálkozás világszerte a betegségek és az elhalálozás messze legfontosabb kiváltó oka”. Mit tehet az EU a probléma megoldásáért?

– A környezetvédelmi szakbizottságban egy olyan, a közlekedési lámpák jelzéseihez hasonló címkézési rendszeren dolgoztunk, ahol azokat az ételeket jelöltük volna meg, amelyeknek magas a cukor-, só- vagy zsírtartalma. Sajnos a gyártók ellenzik a rendszert, ezért nem tudtuk keresztül vinni a parlamenten.
Átláthatóbbnak kell lennie, hogy milyen anyagokat tartalmaz az étel, amit megeszünk manapság. „Az vagy, amit megeszel”, tartja a mondás és a parlamentnek kiemelt szerepe van abban, hogy tegyen a fenntartható, egészséges táplálkozásért. A felesleges cukrot, sót és zsírt tartalmazó ételek a felnőttek számára is egészségtelenek, nem csak a gyermekeknek, ezért tovább folytatjuk a munkát, hogy a csomagolt ételeket vásárlók minél több információhoz jussanak.