A sertéshúshoz hasonlóan a baromfi ára is csökkent a boltokban az év elején, itt azonban nem az alacsonyabb forgalmi adó, hanem a csökkenő kereslet áll az áresés. A baromfitartók szerint a lépéssel 15-ről 10 százalékra sikerült mérsékelni a fogyasztás visszaesését.

Jelentősen csökkent a csirkehús ára az év első öt hetében: az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az egész csirke feldolgozói ára hat százalékkal, a csirkecombé 11 százalékkal volt alacsonyabb január végén, mint egy évvel korábban – írja a Magyar Idők.

A csirkemell ugyanebben az időszakban két százalékkal lett olcsóbb. Bárány László, a Baromfi Terméktanácson belül működő Magyar Broilerszövetség elnöke szerint az áresés a januártól öt százalékra csökkentett sertésáfa közvetett hatásának tudható be. A lapnak elmondta: az alacsony forgalmi adónak köszönhetően olyan versenyelőnyre tett szert a sertéshús, amit csak az árak csökkentésével tudtak kompenzálni a baromfitartók

 – Nem akartuk, hogy a baromfihúsok fele a raktárban kössön ki, ezért engedni kellett a kereskedői és a piaci nyomásnak. Olyan szintre kellett vinni a baromfi átadási árát, amelyen versenyben tudunk maradni a fogyasztók kegyeiért – tette hozzá.

Az előzetes számítások szerint a kezdeti 15 százalékos forgalomcsökkenést az alacsonyabb áraknak köszönhetően sikerült 10 százalékra szorítani. Ennek az árát azonban a feldolgozószektor és a termelők fizetik meg.

A negatív árverseny miatt ugyanis a feldolgozók 20 forinttal csökkentették az élő csirke kilónkénti átvételi árát. Ha ez tartós marad – márpedig vélhetően a sertés fogyasztói ára nem fog emelkedni a boltokban –, hosszú ideig alacsony baromfihúsárra lehet berendezkedni.