A várthoz képest fele arányban csökkent a termékek és szolgáltatások ára januárban Romániában, miután a korábbi 24-ről 20 százalékra csökkent az általános forgalmi adó. Az év legfontosabb pénzügyi intézkedése így elvileg nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatai szerint a nem élelmiszer jellegű termékek fogyasztói ármutatója 1,56 százalékkal esett vissza az év első hónapjában, holott amennyiben az áfacsökkentés teljes mértékben érződne a végső árakban, 3,3 százalékos lenne a csökkenés – írja a kronika.ro.

Piaci szakértők rámutattak: a helyzet jóval árnyaltabb, hiszen több tényezőtől is függ, hogy a kereskedő mekkora arányban ülteti át a fogyasztói árakba az adómérséklést. Egy közgazdaság-professzor kifejtette: az áfacsökkentés csak abban az esetben érződne teljes mértékben, ha a végső árat alkotó mindegyik összetevő változatlan maradna. Vagyis a gyártó vagy a beszállító ugyanannyiért árulná a terméket a kereskedőnek, amely szintén nem módosítaná az árrést.

A szakértők a bútorgyártó ágazattal példázták, hogy az áfacsökkentés miért nem érződik teljes mértékben a végső árakban. A statisztikai intézet legfrissebb adatai szerint a bútorok ára januárban 0,81 százalékkal esett vissza decemberhez képest, a nyilatkozók meglátása szerint pedig a 3 százalékos mérséklődés kivitelezhetetlen lett volna, hiszen az adó visszaesésével párhuzamosan drágult a faanyag és a bérköltség.

Aurica Sereny, a Romániai Bútorgyártók Egyesületének elnöke rámutatott: a nyersanyag ára 10–15 százalékkal drágult, így egyszerűen nem tudtak 3 százalékos mérséklést bevezetni. A megnövekedett vásárlóerőnek köszönhetően a szektor is bővül: már 2015 első tíz hónapjában 2,4 százalékos növekedést jegyeztek a megelőző év azonos időszakához képest, a tendencia pedig várhatóan idén is folytatódik.

Az INS összeállítása szerint januárban legnagyobb mértékben, 3,23 százalékkal a földgáz ára csökkent, az üzemanyagok ára 3,07 százalékkal esett vissza, míg az elektromos energia 2,97 százalékkal volt olcsóbb, mint decemberben. Jelentősen, körülbelül 2 százalékkal csökkent ugyanakkor a bőrcipők és a mosószerek ára is.

Ezzel szemben a gépkocsik alig 1 százalékkal kerülnek kevesebbe, holott 3,2 százalékról szóltak az előrejelzések főként azért, mert nagy értékű termékekről van szó.