Csökkent a világban a természeti katasztrófák áldozatainak a száma az idei év első felében, de a katasztrófák által okozott kár jelentősen növekedett a tavalyi első félévhez képest – közölte a Munich Re, a legnagyobb nemzetközi biztosító társaság.

Az okozott kár mintegy ötödével nőtt, és elérte a 70 milliárd dollárt, ami azonban alacsonyabb az elmúlt tíz év 92 milliárdos átlagánál – írja a delmagyar.hu.

A természeti katasztrófák okozta kár az épületek és az infrastruktúra helyreállításának a költségeit tükrözi. Az alacsonyabb halálozási adat annak tudható be, hogy az idén eddig kevesebb ilyen esemény következett be a fejlődő országokban.

A biztosító a 70 milliárdból 27 milliárd kárt térít meg az idén, szemben a 15 milliárdos hosszú távú átlaggal. Az adat ugyanakkor alátámasztja a biztosítók véleményét, amely szerint a világban kevesebb biztosítást kötnek a kelleténél.

A halálos áldozatok száma 3800 volt eddig világszerte 2016-ban a tavalyi első félév 21 ezer áldozatával szemben. 

A biztosítás szintje a fejlődő országokban igen alacsony maradt, a nyugati országok között pedig erős különbségek vannak. Japánban két földrengés 25 milliárdos kárt okozott, amelynek a negyede volt biztosítással fedezve.

Európában a viharok és áradások 6,1 milliárdos kárt okoztak. Ennek a felét térítik meg a biztosítók. Texasban a viharok 12,3 milliárd, Kanadában az erdőtüzek 3,6 milliárd dollár kárt okoztak. Ennek háromnegyed része megtérül.