Egy friss felmérés szerint a legnagyobb gondot a versenyszféra szolgáltató szektorában okozza a munkaerő elvándorlása.

A Szent István Egyetem a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, a Humán Szakemberek Országos Szövetségével, a Selye János Egyetemmel és támogatóként a BDO Magyarországgal közreműködve átfogó kutatásban vizsgálta meg, hogy a munkahelyi fluktuáció mely ágazatokat viseli meg leginkább és mely munkakörökben, szakmákban okozza a legnagyobb problémát – számolt be róla az mfor.hu.

A felmérésből kiderült, hogy az egyik legnagyobb mozgás a versenszféra fizikai állományában volt az elmúlt időszakban, ugyanakkor a közszférában némi meglepetésre nem tapasztaltak ilyen erős hatást a fizikai dolgozók terén. Az adatok szerint a versenyszférán belül a szolgáltató szektorban észlelhető a legnagyobb arányú munkaerő elvándorlás, a kutatóknak pedig sikerült beazonosítaniuk azokat a munkaköröket, ahol a legégetőbb probléma a munkaerő pótlása. Ez alapján az orvosok, állatorvosok, értékesítő menedzserek, betanított munkások, adminisztrátorok, pincérek, felszolgálók, informatikusok, felsővezetők álláshelyeinek betöltése miatt főhet leginkább a munkaadók feje.

Ha csak a versenyszférát vesszük figyelembe, az informatikusokat találjuk a lista élén, megelőzve a karbantartókat és programozókat, az ipari rangsorban a fizikai munkások állnak az élen, a mérnökök és a hegesztők előtt, a közszférában pedig mérnökökből, orvosokból és takarítókból van a legnagyobb hiány. A kutatás eredményei kimutatták azt is, hogy a közszférában a szakképzett gépészmérnökök és műszaki mérnökök iránt van nagy kereslet, az egészségügyben pedig az orvosokon kívül a szakápolói és közegészségügyi szakértői posztok betöltése sem megy könnyen.

A munkaerőhiány okainak a bérviszonyokat, a versenytársak munkaerő-elszívó hatását, valamint kisebb mértékben a külföldi munkavállalást és az oktatási rendszer problémáit jelölték meg a válaszadók. Szerintük a teljesítménybérezés, a munkával összefüggő továbbképzések biztosítása, a megfelelő ösztönzési rendszerek és az állami támogatások jelenthetik a megoldást a felsorolt problémákra. A felmérésben 152 vállalat vagy szervezet vett részt a következő megoszlásban: ipar 27%, szolgáltatás 20%, közigazgatás 14%, kereskedelem 12%, pénzügyi szektor 7%, informatika 4%.