Ezernél is több olyan sportfejlesztési program van, amelyek esetében szabálytalanul használták fel az igényelt TAO-támogatást, ám ez nem minden esetben jelenti a rendszerrel való visszaélést.

A sportszövetségektől kikért adatok összesítése alapján több mint 3,8 milliárd forintnyi támogatásról állapították meg, hogy nem volt minden rendben a felhasználásával – írja az mfor.hu. Az adatok alapján a labdarúgó-sportszervezeteknél 2,2 milliárd forint volt a szabálytalanul elhasznált támogatás, a kosárlabdánál 507 millió forint, a vízilabda esetében 566 millió forint, a kézilabdánál 458 millió forint, míg a jégkorong esetében 101 millió forint.

A TAO-támogatási rendszer lényege, hogy a nyereséget termelő vállalkozások a társasági adójukkal az általuk választott sportegyesületek sportfejlesztési programját támogatják az összeg államkasszába történő befizetése helyett, ám a felhasználások ellenőrzése korábban nem zajlott megfelelő keretek között.

A szabályok értelmében a 300 millió forintot meghaladó sportfejlesztési programok esetében az Emberi Erőforrások Minisztériuma látja el az ellenőrzési feladatokat, emellett a sportszövetségek által ellenőrzött és felterjesztett programok esetében a szankciókról is a tárcánál döntenek, de a vizsgált ügyek a nagyon lassú ügymenet miatt hosszú ideig elhúzódnak.

Ha a támogatás felhasználásának ellenőrzése során a jogszabály szerinti illetékes ellenőrző szerv megállpítja, hogy a támogatott szervezet a támogatást nem rendeltetésszerűen vette igénybe, az elszámolás elfogadásával egy időben maradvány visszafizetési kötelezettséget ír elő, ám amennyiben a támogatott szervezet ezt elmulasztja, az ellenőrző szerv kezdeményezi az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülő, szabálytalanul igénybe vett és be nem fizetett támogatás, valamint annak vonatkozó kormányrendeletben meghatározottak szerint megnövelt összege és kamata behajtását. Amíg az adott szervezet nem tesz eleget ennek, legfeljebb három évre kizárhatják a támogatásból.

A TAO-támogatások legnagyobb nyertese „természetesen” a labdarúgás, ahová a 2011 és 2017 közötti időszakban a támogatások 40 százaléka érkezett, ez forintosítva 228 milliárd forintot jelent. A támogatások felhasználásának ellenőrzése során azonban nem minden esetben visszaélések miatt kellett szankciókat kiszabni a szövetségeknek, ugyanis a támogatások igénylésének meglehetősen szigorú és kötött a menetrendje, amely során nemcsak sportszakmai kritériumoknak kell megfelelnie a pályázóknak, de jónéhány különböző jogszabályi előírásnak is. Ha egy sportszervezet nem ismeri kellőképpen ezeket a dokumentumokat és kritériumokat, könnyen véthet a rendszer ellen.