A megnövekedett keresletre hivatkozva 1,5 milliárd lejről 2 milliárd lejre növelte a bukaresti kormány az Első otthon lakásvásárlási program garanciakeretét.

A román kormány 2009 óta a hitelfedezet felének átvállalásával segíti a fiatalok lakáshoz jutását – emlékeztet az MTI. Az első lakásukat vásárlók 5 százalékos előleg befizetésével vehetnek fel maximum 30 éves futamidejű kedvezményes jelzáloghitelt a programban résztvevő bankoktól a háromhavi ROBOR (lej) kamatlábat legfeljebb 2,5 százalékkal meghaladó kamattal. Az állami hitelgaranciával vásárolt lakást öt évig nem lehet elidegeníteni.

A szerdai kormányülésen elfogadott határozat indoklásaképpen a kabinet sajtóirodája azt közölte, hogy idén már az első négy hónapban felhasználtak 1,2 milliárd lejt az idei garanciakeretből, miközben tavaly május elsejéig kevesebb mint 670 millió lejt, tavalyelőtt pedig alig 540 millió lejt használtak fel.

A napokban hatályba lépő ingatlanátadási törvény lehetővé teszi, hogy egy hiteles önként átadja a banknak az ingatlanfedezetet, és ezzel megszabaduljon a teljes adósságától, akkor is, ha a korábban túlértékelt ingatlan ma már nem fedezi a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit. A törvény hatálya alól kivonták az Első otthon programban felvett hiteleket.

A programmal eddig 178 ezer új, vagy használt lakás megvásárlását támogatta a román állam mintegy 15 milliárd lejnyi hitelfedezet átvállalásával. A programban résztvevő hitelesek 0,34 százaléka nem törleszti időben a részleteket.