A vízgazdálkodás területén számos magyar cég kínál nemzetközi viszonylatban is versenyképes megoldásokat. Nemzetközi projektekben való részvételben, a magyar technológiák külpiaci megjelenésében a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) nyújt aktív szakmai támogatást a magyar vízipari cégeknek.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházhoz beérkező üzleti megkeresések jelentős része a vízüggyel kapcsolatos, mely nem véletlen, hiszen a magyar vízipari megoldások nemzetközileg elismertek és egyre növekvő kereslet mutatkozik irántuk. „A vízgazdálkodás esetében elengedhetetlen, hogy a mai kihívásokra a jövő figyelembevételével reagáljunk. E követelménynek a portfóliónkban lévő magyar vállalkozások minden tekintetben megfelelnek” – hangsúlyozta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Erős tudásbázis az MNKH cégportfóliójában

Magyarország természeti kincsei közül az egyik legfontosabb a víz, a vízgazdálkodásnak jelentős hagyománya van hazánkban. Ennek eredményeként a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés, a közlekedés és az energiatermelés vízgazdálkodási aspektusai terén a magyar cégek rendkívül erős tudásbázissal, magas szintű mérnöki és technológiai megoldásokkal rendelkeznek. Az MNKH vízipari partnercégei révén ezt a magas szintű szakértelmet és a versenyképes magyar technológiákat juttatja el a nemzetközi piacokra az alábbi területeken:

  • folyamszabályozás,
  • árvízvédelem,
  • víztisztítás,
  • ivóvíz szolgáltatás, vízmérés
  • szennyvízkezelés,
  • öntözés, párologtatás,
  • balneológia,
  • kutatás,
  • energiatermelés.

Sikerekben sem szűkölködünk

Az MNKH közreműködésével magyar vállalkozások az elmúlt években számos nemzetközi vízgazdálkodási projektben vettek részt, és jelenleg is folyamatban, illetve az előkészítés fázisában vannak magyar vízipari cégek részvételével zajló beruházások.

Egy magyar vállalkozás 2015-ben 10 ezer köbméter/nap kapacitású víztisztító berendezéseket létesített Közép-Vietnámban, a Rao Nan folyó mellett. A megrendelők elégedettségét jelzi, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások a beruházás következő üteméről.

Víz Világtalálkozó            
A budapesti Víz Világtalálkozó keretében egy vízipari szakkiállítást is megrendeztek, amelyen a Magyar Nemzeti Kereskedőház 80 négyzetméteres standon biztosított megjelenési lehetőséget 12 vízipari vállalkozásnak. A cégek a kútfúrástól kezdve a víztisztításon és a szennyvízkezelésen át a palackos ásványvízig átfogó képet adtak a rendelkezésre álló hazai vízgazdálkodási portfolióról.

Szintén 2015-ben zárult le az a projekt, amelynek keretében a Fővárosi Vízművek által vezetett konzorcium két Sri Lanka-i felszíni víztisztító telepet korszerűsített. A 34 millió dolláros projekt eredményeként Kalatuwawában egy 60 ezer köbméter/nap, míg Labugamában egy 40 ezer köbméter/nap kapacitású létesítményt korszerűsítettek.

A Fővárosi Vízművek jelenleg is dolgozik két külföldi beruházáson. A társaság, amely Magyarországon kétmillió ember ivóvízellátásáról gondoskodik, az indonéziai Munkaügyi Minisztériumtól kapott megbízás alapján 34 település lakosait szolgálja majd ki. A Fővárosi Vízművek ezen felül törökországi nagyvárosokkal is tárgyalásokat folytat 36 millió dollárnyi összértékű projektekről.

Kérdésünkre Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója elmondta, „a magyar vízgazdálkodási technológiák külpiacra juttatása nem csupán a magyar cégek és a magyar gazdaság növekedéséhez járul hozzá, hanem partnerországaink további fejlődését, a mindennapi élet jobbá tételét is elősegítik.”

A magyar vízipari vállalkozások számára kiváló exportlehetőségek nyílnak Latin-Amerikában, a Közel-Keleten, illetve a délkelet-ázsiai régióban is. A Magyar Nemzeti Kereskedőház az említett térségekben számos kereskedelmi képviseletet működtet, melyek révén konkrét üzleti lehetőségeket, üzleti partnereket tud biztosítani a magyar vállalkozásoknak.