Hat felhívással köszönti az ünnepeket a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program.

A karácsony előtti napokban a Széchenyi 2020 Magyar Halgazdálkodási Operatív Programjának (MAHOP) keretében hat felhívás is megjelent, összesen 12,2 milliárd forintra lehet pályázni. A forrást az Európai Tengerügyi és Halászati Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A felhívások többségére 2017. februárban várják az első kérelmeket. (Valamennyi felhívásnál megadtuk a hivatalos pályázati oldal megfelelő linkjét, ahol természetesen további részleteket talál az olvasó.)

Beruházás

Mindkét felhívás célja az ágazatban működő kkv-k „versenyképességének és életképességének fokozása a magas feldolgozottsági fokú halászati és akvakultúra-termékek gyártásának támogatása, valamint a biztonság és a munkakörülmények javítása céljából”.

A keretösszeg 5,7 milliárd forint, a nyertesek legalább 5 millió forintot kapnak, a kiíró összesen 160 „befutóval” számol.

A nyertes projektek legalább 10 millió forint támogatásban részesülnek, a 2,6 milliárd forintos keretösszeg a kormány várakozásai szerint 40 támogatott kérelemre lesz elég.

Innováció

Az 1,2 milliárd forintos keretösszegű felhívásban önállóan csak akvakultúra kutatással és/vagy oktatással foglalkozó közjogi szervek (költségvetési kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények) pályázhatnak, de konzorciumi tagként egyéni vállalkozók, egyéni cégek, gazdasági társaságok és szövetkezetek is labdába rúghatnak, amennyiben mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek és akvakultúra termeléssel, kutatással és/vagy oktatással foglalkoznak. A kormány 30 támogatott kérelemre számít.

Új vállalkozások

A projekt új akvakultúra-ágazati vállalkozások létrehozását – és elsősorban a kkv-kat – célozza, az 1,6 milliárd forintos keretösszegből várhatóan 20-an kapnak támogatást.

Környezetvédelem

A 300 millió forintos keretösszegre az akvakultúra-ágazati vállalkozások, különösen a kkv-k pályázhatnak környezetvédelmi, illetve az erőforrás-felhasználás hatékonyságát növelő projektekkel. Egy projekt legalább 1 millió forintra pályázhat, a kormány 40 támogatott kérelemmel számol.

Jó halnak is kell cégér

A 0,8 milliárd forintos keretösszegből az Agrármarketing Centrum népszerűsítheti a halfogyasztást.

Magyarország éves átlagos halfogyasztása 2013-ban uniós módszertan szerint számolva 5,1 kg/fő volt. Ezzel az értékkel hazánk az Európai Unió tagállamai körében az utolsó helyen áll. Az uniós átlag ebben a tekintetben meghaladja a 23 kg-ot. 2023-ra a hazai halfogyasztás átlagos növekedésének célértéke 1 kg/fő. Ennek érdekében a minőségi friss hal és haltermék fogyasztás szintjének növelését megfelelő marketing megvalósításával kívánja támogatni – olvasható a felhívásban.