Februári indulása óta több mint hárommilliárd forintnyi hitelszerződéshez vettek igénybe COSME hitelgaranciát a hazai kkv-k. Az Európai Beruházási Alap által koordinált uniós garanciaprogramot egyéni vállalkozóktól a közepes vállalatokig egyaránt igénybe vehetik a cégek.

A rendszer februári indulása óta több mint 300 szerződéshez vettek igénybe COSME hitelgaranciát a hazai vállalkozások, a szerződések összértéke meghaladja a hárommilliárd forintot. Az Európai Beruházási Alap által koordinált, és Magyarországon elsőként a K&H-nál elérhető uniós garanciaprogram 50 százalékos, díjmentes garanciát nyújt a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) számára, ügyletenként 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz.

A COSME garancia magasabb fedezeti kategóriát jelent, amely mellett akár tárgyi fedezet nyújtása sem szükséges, ezért kedvezőbb feltételek mellett lehet igényelni a finanszírozást. Ez leginkább azoknak a vállalkozásoknak jelenthet nagy segítséget, amelyek eddig banki szempontból kevésbé voltak vonzóak – foglalta össze Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az eddigi tapasztalatok alapján a COSME garanciaprogram bevonása a kkv-k számára területi elhelyezkedéstől és mérettől függetlenül nagy könnyebbséget jelent, az igénybevevők között egyéni vállalkozóktól kezdve a közepes vállalatokig megtalálhatók már cégek. Az eddigi hitelszerződések alapján az átlagos hitelnagyság 10 millió forint, de van olyan vállalkozás is, amely már három különböző ügylethez is igénybe vette az uniós garanciát. Ezt meg is tehetik a cégek, mivel akár több szerződéshez is alkalmazható a COSME garancia, miközben az nem terheli az ügyfél de minimis támogatási keretét – hangsúlyozta a szakember.

Az Európai Bizottság által kezdeményezett és az Európai Beruházási Alap által koordinált COSME garanciaprogram 50 százalékos, díjmentes garanciát nyújt a kkv-k számára, ügyletenként maximum 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz. Ezek közé tartozik az éven túli folyószámlahitel és forgóeszköz hitel, beruházási hitel (például a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja), a bankgarancia, illetve az újonnan bevezetésre kerülő K&H üzlettámogató hitelkonstrukció.A garancia jelentős fedezetet jelent, ami mellett akár tárgyi fedezet nyújtása sem szükséges, valamint a magasabb fedezeti kategória miatt az ügyfél hitelének árazása is kedvezőbb lehet, mint korábban.