Érdemes december 31-ig átgondolni a katára (kisadózó vállalkozások tételes adója) váltást, mivel jövőre duplájára, 12 millió forintra nő a bevételi értékhatár.

A bevételi határ megemelésének köszönhetően a 160 ezres „taglétszám” 50-60 ezerrel bővülhet. Katára váltani pedig év közben is lehetséges, azonban ebben az esetben záróbevallást kell készíteni a nem katás időszakról – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Felidézték, a kisadózók által fizetendő adó jellemzően havi 50 ezer forint kiadást jelent, ami kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és szociális hozzájárulási adóját, sőt a szakképzési hozzájárulást is. Ha a kisadózó bevétele meghaladja a 12 millió forintot, maradhat kisadózó, de a 12 millió feletti részre 40 százalékos adót kell fizetnie.     

Kitértek arra, megemelkedik a társadalombiztosítási és álláskeresési ellátási alap is a kisadózóknál, azaz a havi 50 ezer forintból nagyobb összeg képezi a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékalapot. A jelenlegi 81 300 forintról 2017-ben 90 ezer forintra, 2018-ban pedig 93 500 forintra emelkedik az ellátási alap. Ezt az összeget kell figyelembe venni például a nyugdíj, illetve a táppénz összegének megállapításánál – írták.

További kedvező változás, hogy az eddigi 24 hónapos időszak helyett 12 hónapig nem választhatja ismételten ezt a kedvező adózási módot a vállalkozó a kata szerinti adóalanyiság megszűnésének évén kívül. (MTI)