Elindult a „Munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatása” című (GINOP-5.3.8-16) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programjának keretében megjelent konstrukció célja munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatása. A konstrukció hozzájárul a kisgyermekes nők foglalkoztatásának elősegítéséhez, valamint a munka és a magánélet összehangolásának könnyítéséhez – olvasható a felhívástervezetben.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2017. január 11-ig várja a kormány a partnerségi fórumban.

A támogatás igénybe vehető a szolgáltatást nyújtó személyek képzéséhez és foglalkoztatásához (bér és szociális hozzájárulási adó), a munkahelyi bölcsőde létrehozásával kapcsolatos adminisztratív költségekhez, valamint a szolgáltatás helyszínének kialakításához és az ellátásához szükséges eszközök beszerzéséhez. A munkáltató támogatást igényelhet a munkába visszatérő kisgyermekes szülő képzéséhez, kompetencia-fejlesztéséhez is, de ez az elem önállóan nem, csak a bölcsődei ellátás kialakítása mellett támogatható.

A keretösszeg 4 milliárd forint. A teljes rendelkezésre álló forrásból 2,8 milliárd forint kizárólag vállalkozások számára pályázható forrás, amelyből 1,4 milliárd forint kizárólag kis- és középvállalkozások számára elérhető.

A forrást Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja, a kormány 300–420 támogatott támogatási kérelemmel számol.

További részletek az alább letölthető felhívástervezetben.