A januári 16,7 és a februári 19,6 százalék után márciusban az építőipari termelés volumene 33,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet – jelentette csütörtökön a statisztikai hivatal.

2017 márciusában az építőipari termelés volumene 33,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 30,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján márciusban az építőipar termelése 3,4 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Az első negyedévben az építőipar termelői árai 4,0 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2017 márciusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt, az épületeké 30,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal. Az épületek építésének növekedése márciusban is elsősorban ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az alacsony bázis mellett út- és vasútépítési munkáknak köszönhetően bővült.
  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 54,2, az egyéb építményeké 66,1, a speciális szaképítésé 11,8 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene 31,3 százalékkal elmaradt az előző évitől, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 11,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 41,3 százalékkal.
  • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene március végén 81,3 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 50,2, az egyéb építményeké 105,2 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

2017. január-márciusban az előző év azonos időszakához képest:

  • Az építőipari termelés volumene 24,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Építőipari termelői árak:

  • Az első negyedévben az épületek építése ágazatban 6,8, az egyéb építmények építése ágazatban 2,0, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 4,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,7 százalékkal magasabbak voltak.

KSH