A szlovákiai háztartások július 4-től átlagosan 4,87, a kisebb vállalatok pedig 6,59 százalékkal olcsóbban kaphatják majd a földgázt – jelentette be sajtótájékoztatóján az Árszabályozási Hivatal, az ÚRSO elnöke, Jozef Holjenčík.

A D1-es tarifába sorolt háztartások, amelyek csak főzésre használnak földgázt, annak kilowattórájáért 0,0481, a D2-es tarifában levők 0,0344, a D3-asba tartozók pedig 0,0328 eurót fizetnek. A fix havi összeg a D1-esben 1,76, a D2-ben 4,15, a D3-ban pedig 6,46 euró lesz – írja a hirek.sk.

Holjenčík azt is elmondta: a D1-be soroltak a változást követően éves szinten 2,4, a D2-esbe soroltak 21,84, a D3-ban levők pedig 51,78 euróval kevesebbet fizetnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legkisebb összeggel, a D1-es kategóriában az átlalános több mint 2 eurós spórolás azokra vonatkozik, akik csak főznek gázzal.

Akik vízmelegítésre is használják, a D2-es kategóriába tartoznak, ők tehát több mint 20 eurót is megtakaríthatnak éves szinten. A harmadik, D3-as kategóriába tartozók akár 50 eurónál is többet megtakaríthatnak, ők azok, akik már fűtésre is használják a gázt.

A gázművek ugyanakkor jelezte, nem számláz kevesebbet az ügyfeleknek, tehát nem lesz automatikusan kevesebb az átalányösszeg, amit fizetünk, a megtakarításokat majd az éves elszámoláskor számítják fel.

Nem küldik ki a gázóra-leolvasókat, hanem a korábbi fogyasztás alapján becsléssel mérik fel a háztartások fogyasztását. Aki ezt nem tartja elfogadhatónak, az telefonon jelentheti be a fogyasztását.