A cseh multimilliárdos Andrej Babis érdekeltségébe tartozó bábolnai IKR Agrár Kft. mintegy 23 százalékkal, 81,6 milliárd forintra növelte tavalyi forgalmát. A magyar agrárintegrátori piacon második helyen szereplő vállalat minden üzletágában bővült.

Gőzerővel nyomul a magyar agrárpiacon a bábolnai IKR Agrár Kft., amely az Andrej Babis nagybefektető érdekeltsége tartozó prágai AGROFERT a.s. tulajdonában van – írja az agrarszektor.hu.

A cseh multimilliárdos három éve vásárolta meg a nagy múltú, de mára kiüresedett IKR Kereskedelmi Zrt. agrárintegrátori inputüzletágait, és a megalakított IKR Agrár Kft.-vel azóta jelentősen növelte forgalmát a magyar agrárpiacon.

A cég 2012-ben még 32 milliárd forintos árbevételt ért el, tavaly viszont már 81,6 milliárdot, és ez mintegy 23 százalékkal haladta meg a 2014-ben kimutatott, 66,3 milliárd forintos árbevételi eredményt.

A folyamatosan terjeszkedő IKR Agrár ma a magyar agrárintegrátori piacon második helyet foglalja el a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. mögött, amely tavaly több mint 250 milliárd forintos konszolidált árbevételt ért el. Igaz, az IKR Agrár Kft. – ellentétben a KITE-vel – nem foglalkozik gépkereskedelemmel.

Ezt a tevékenységet egy másik hazai Babis-érdekeltség, az Agrotec Magyarország Kft. végzi, míg az IKR Agrár az inputanyagok (növényvédő szerek, vetőmagok, műtrágyák) forgalmazására, a terménykereskedelemre és a szolgáltatásokra koncentrál.

Az üzleti évet záró éves beszámoló szerint a cég tavaly minden inputüzletágban növelte árbevételét, de a forgalom legnagyobb hányadát – 33,6 milliárd forinttal – a műtrágyaeladások tették ki.

Jelentősen, a 2014-es 19,9 milliárd forintról mintegy 26 milliárdra nőtt az IKR Agrár terményértékesítésből származó forgalma is. Ez annak is köszönhető, hogy a cég látta el alapanyaggal az étolajgyártással foglalkozó kiskunfélegyházi NT Kft.-t, amelyet két éve vett meg a Babishoz tartozó Agrofert Holding.