Elfogadta a bukaresti képviselőház a friss tej és tejtermékek címkézéséről szóló törvény módosítását. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Románia ellen.

A 217 támogató, három ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett jóváhagyott jogszabály értelmében már nem kell feltüntetniük a gyártóknak a termék előállításakor felhasznált tejpor arányát – írja a Krónika.

A módosítások szerint a címkéken a legnagyobb arányban felhasznált tej származási országát és a tejfeldolgozó vállalkozás nevét kell feltüntetniük a gyártóknak, a csomagolóüzem nevének vagy a márkának már nem kell szerepelnie a címkéken.

Természetes termék címkével viszont csak azokat a tejtermékeket lehet ellátni, amelyek 100 százalékban tehén-, bivaly-, juh- vagy kecsketejből készülnek, és semmilyen mennyiségben nem tartalmaznak más összetevőket, például tejport.

A törvény 2018. január elsejétől lép hatályba. Megtörténhet, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Románia ellen, arra hivatkozva, hogy a belföldi termékek megjelölésével megszegi az áruk szabad mozgásáról szóló uniós szabályokat.