Az MNB ügyfélszolgálatára több jelzés is érkezett a ciprusi székhelyű IronFx Global Ltd.-vel szemben; a jegybank haladéktalanul jelzéssel élt a ciprusi felügyeleti hatóság felé – áll az MNB közleményében.

A Magyar Nemzeti Bankhoz március óta már közel 75 olyan ügyféljelzés érkezett, mely arról számolt be, hogy a ciprusi székhelyű IronFx Global Ltd. az ügyfelek megbízása ellenére nem teljesít kifizetést, vagyis a befektetők kérés ellenére sem jutnak hozzá pénzeszközeikhez. Az IronFx az ügyfélészrevételekre reagálva egy belső vizsgálatára hivatkozik, továbbá tájékoztat, hogy annak befejezéséig a kifizetési megbízások végrehajtását felfüggeszti.

A Magyarországra irányuló határon átnyúló szolgáltatást végző külföldi intézmények felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe, a jegybank ezért az ügy kapcsán a székhely szerint illetékes és eljárni jogosult ciprusi pénzügyi felügyeleti hatósághoz (Cyprus Securities and Exchange Commission, CySEC) fordult.

2015. augusztus 6-án a ciprusi pénzügyi felügyeleti hatóság az alábbi információkat jelentette be: „A ciprusi székhelyű IronFx Global Ltd.-vel szemben megnövekedett mennyiségű sajtómegjelenések és befektetői panaszok következtében a ciprusi pénzügyi felügyeleti hatóság egyértelművé kívánja tenni, hogy vizsgálat van folyamatban az IronFX Global Ltd. befektetési cég ellen a jogszabályok megsértésének gyanúja miatt. Vizsgálatának lezárása után annak eredményeit a CySec közzé fogja tenni és/vagy időközben folyamatos tájékoztatást nyújt majd, amennyiben szükséges.

A CySEC státusából adódóan kivizsgál minden, a befektetők által a felügyelt cég ellen benyújtott panaszt. A ciprusi befektetési cégekkel szembeni, kártérítési igényekhez is kötődő panaszaikat a befektetők a kártérítési igények peren kívüli vizsgálatában hatáskörrel rendelkező Pénzügyi Ombudsmannak jelenthetik be a complaints@financialombudsman.gov.cy e-mail címen.”

Az MNB felhívja az érintett befektetők figyelmét, hogy az esetleges kártérítési igényt is tartalmazó panaszukat jutassák el a hatáskörrel rendelkező ciprusi pénzügyi ombudsmanhoz a fenti e-mail címre.