Csaknem négymilliárd forint támogatást kapnak a tejtermelők az idén – mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Csaknem négymilliárd forint támogatást kapnak a tejtermelők az idén, a rendkívüli, 2,9 milliárd forintos európai uniós agrártámogatás mellett a kormány korábbi uniós támogatásból még több mint egymilliárd forintot juttat az ágazatnak, ami minden idők legmagasabb tejtermelői támogatása – emelte ki Feldman Zsolt.

Magyarország az európai tejtermelésben betöltött szerepénél jóval nagyobb, 2,9 milliárd forintos támogatást kap az EU-tól, amit a tejtermelők és a sertéstermelők között oszthat meg. A kormány úgy döntött, hogy mivel a sertéstermelőknek jövő év január elsejétől áfacsökkentést vezetnek be, valamint idén 8,5 milliárd forintos új támogatáscsomag indult, ezért a rendkívüli uniós támogatást a tejtermelők kapják. „Itt jobban fáj most jelen pillanatban” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: összességében ez nem akkora összeg, amit szét lehetne osztani minden magyar állattartó között, mert akkor nem lenne észlelhető senki számára.

A támogatást a brüsszeli döntéseket követően az év végén, vagy legkésőbb jövő év januárban kapják meg a magyar tejtermelők.

Az elmúlt évben az európai tejpiacon komoly áresés történt, ami Magyarországon sok ezer termelőt, családot érint. Magyarországon egy év alatt 24–28 százalékkal estek a termelői árak, így a legtöbb tejtermelő alacsonyabb árat kap a megtermelt tejért, mint amennyiért előállítja. Ez tartósan nem fenntartható, beavatkozást igényel, ez így van az összes európai tejtermelő országban – húzta alá.

Az okok között Feldman Zsolt a túltermelést emelte ki, mivel megszűntek az eddigi termelést korlátozó kvóták, valamint az európai tejszektornak óriási kiesést jelentő orosz embargót és az ázsiai-kínai felvásárlás visszaesését említette.

A feszített helyzet miatt a közelmúltban több ezer tejtermelő gazda követelte Brüsszelben, hogy az EU találjon megoldást.

MTI