Idén először a formatervezők mellett ipar- és képzőművészek alkotásait is bemutatja a 360 Design Budapest kiállítás, amelyet október 17. és 22. között az Adria-palotában rendeznek meg.

Negyedik alkalommal szervezi meg a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a 360 Design Budapest rendezvénysorozatot, amely ismert és feltörekvő alkotók munkáinak bemutatásával, szakmai előadásokkal és különleges tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat kiemelt vendége a nemzetközi kortárs design egyik legismertebb alakja, Rossana Orlandi lesz.

Az ügynökség felhívására idén hetven pályázat érkezett ipar- és képzőművész alkotóktól, akik közül a szakmai zsűri hatvan művész több mint 160 munkáját állítja majd ki. A bemutatkozók közül tizenöten pályakezdők, tízen pedig külföldi tervezők Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból és Ukrajnából.

„A 360 Design Budapesten a magyarok mellett a régió öt országának alkotói mutatkoznak be, valamint nemzetközi sajtó képviselői is ellátogatnak az eseményre, akiket ez alkalommal is ún. hospitality tour keretében látunk vendégül a rendezvénysorozat idejére, bemutatva nekik Budapest kulturális és művészeti értékeit” – nyilatkozta Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója.

Az Art Market Budapesttel idén is tartanak egy közös, szakmai napot, amely arra keresi a választ, hogy miként járul hozzá a kortárs művészet és dizájn az ingatlanfejlesztések, beruházások értékének, hasznosságának növeléséhez, a városkép és országimázs alakításához.

A 360 Design Budapest keretében mutatják be látványterveiket a design LAB curated by Rossana Orlandi gyártó és tervező párosai is, akik 2024. január végéig valósítják meg termékötleteiket. Rossana Orlandi tervező a tervek bemutatását követően beszélgetésen vesz részt, amelyre kifejezetten a művészeti pálya iránt érdeklődő közönséget várja.

A rendezvény ideje alatt galériák, múzeumok, showroomok színesítik tovább főváros-szerte a kapcsolódó programok körét.

„Rendkívül izgalmas, sokszínű programsorozattal, nagy nevű nemzetközi vendégekkel készülünk az idei évben, annak érdekében, hogy 360 Design Budapest legyen az a híd a régióban, amely összeköti a legfontosabb intézményeket és alkotókat egy színvonalas rendezvény keretében” – emelte ki Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese.

Az ingyenesen látogatható rendezvény célja, hogy 360 fokban mutassa be a magyar dizájnkultúrát, támogassa a feltörekvő és már ismert alkotókat, a szélesebb közönség számára is láthatóvá tegye a munkájukat, valamint hogy ösztönözze az érdeklődőket a magyar dizájn és lakberendezési termékek vásárlására.

(Forrás: MTI, fotó: Bruzák Noémi)