Csütörtökön nyitja meg kapuit a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár a Bálnában. Az első alkalommal megrendezett seregszemlén több mint 30 galéria képviselteti magát olyan alkotók műveivel, mint Hantai Simon, Bak Imre, Vera Molnar vagy Reigl Judit.

A Budapest Contemporary célja, hogy évről évre összehozza a kortárs szcéna legjavát egy magas szakmai színvonalú vásárra, ahol kizárólag a nemzetközileg is jegyzett magyarországi galériák állíthatnak ki.

Az eseményen többek között látható lesz Bak Imre Graffiti című alkotása, amely nemcsak mérete, színe és jelentősége miatt fontos mű, hanem azért is, mert a 2022 végén elhunyt mesternek ez az utolsó formázott vászna. A festményt eddig nagyon kevesen láthatták.

A vásár másik fénypontja a nemrég, 101 éves korában elhunyt Françoise Gilot műveiből álló válogatás. A művész elismertségét jelzi, hogy festményei ma már több mint 1 millió dollárt érnek. Emellett nemzetközi bestseller könyvek – például az Életem Picassóval – szerzője volt. Alkotásai a New York-i Met és a MoMA, valamint a párizsi Centre Pompidou gyűjteményében találhatók.

A rendezvényen bemutatják Reigl Judit Tömbírás című, 1957-ben készült festményét is, amely utoljára 2014-ben, a Ludwig Múzeumban megrendezett életmű-kiállításán szerepelt. A blue chip kategóriájú festmény megvásárlására is lehetőség nyílik az eseményen, ami különleges alkalom, hiszen a Reigl-művek megszerzéséhez hosszú várólistára kell feliratkozni. Mint a szervezők kiemelik, a művész születésének 100. évfordulóját világszerte ünneplik a múzeumok, New Yorkban, Sanghajban, Berlinben és Budapesten is önálló kiállítások nyíltak tiszteletére.

A világ leghíresebb magyar absztrakt festője, Hantai Simon nagyméretű alkotása mellett kiállítják Konok Tamás egyik kései festményét, valamint Nádler István egyik legújabb művét is. A számítógépes festészet úttörőjétől, Vera Molnartól egy korai remekművet láthatnak az érdeklődők.

Tausz Ádám főszervező kiemelte: büszkék arra, hogy a mértékadónak számító, tavaszi Art and Antique mellett egy ízig-vérig kortárs seregszemlét is meghonosíthatnak Magyarországon. „Ilyen szigorú szakmai feltételek mellett idehaza művészeti vásárt nem szerveztek még: a gyűjtők-látogatók kizárólag olyan galériákkal és alkotásokkal találkozhatnak, amelyek saját művészeket képviselnek, és rendszeresen tartanak kortárs időszaki kiállításokat” – mondta.

A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár kiegészül egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlják fel. Az Axioart felületén lehet licitálni az árverésen, a befolyt összeget az autizmussal élők támogatását célul kitűző Autistic Art Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők.

A kiállítók között van az ACB Galéria, a Deák Erika Galéria, az East of Eden Galéria, az Einspach Fine Art, a Faur Zsófi Galéria, a Három Hét Galéria, a Heart and Cherry Galéria, a Horizont, az Inda Galéria, a Kisterem Galéria, a Knoll Galéria, a NACO Galéria, a Nemes Galéria, a Neon Galéria, a Missionart Galéria, a Molnár Ani Galéria, a Szikra Galéria, a The Space Galéria, a TOBE Gallery & TOBE Project, a Várfok Galéria, a VILTIN Galéria, a Vintage Galéria és a Zsdrál Art.

(Forrás: MTI, fotó: Hegedüs Róbert)