Bár Oroszországban nagyon sokat dolgoznak a munkavállalók, a termelékenység és a demográfia hanyatlását ezzel nem tudják kiegyenlíteni.

Az oroszok dolgoznak a legtöbbet Európában Görögország után – írja a Bloomberg, ironikusan megjegyezve: lehet, hogy ez mégsem az a verseny, amit érdemes megnyerni.

A termelékenység hatékonysága tekintetében (a GDP növekedése/a ledolgozott órák száma) Oroszország Európában az utolsó helyen áll 25,9-es mutatóval. Görögország majdnem ugyanilyen rosszul teljesít 36,2-vel. Mindketten jóval az európai uniós 50-es átlag alatt vannak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint.

Ahogy az eladósodás, úgy az alacsony termelékenység is le tud rombolni egy gazdaságot, állítja az Alfa Bank, Oroszország legnagyobb magánhitelezője, amely az ország potenciális gazdasági növekedését 0,5 és 1 százalék közé becsli. „Az egész gazdaságban a gyenge termelékenységet és a negatív demográfiát helyettesíti a ledolgozott órák növekedő száma” – állítják az Alfa Bank közgazdászai, Natalia Orlova és Szergej Egijev. 

A ledolgozott órák számát nézve Oroszország vezet Európa leginkább eladósodott országai között évi 1982 óra/fő és 2034 óra/fő közé becsülve, a legutóbbi OECD adatok szerint. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy augusztus 3-ai értékelő jelentésben először jelzett visszafogott fejlődést 2016-ra Oroszország 2009 óta tartó recessziója után. Az IMF az ország középtávú gazdasági növekedését évi 1,5 százalékra becsüli. Ehhez képest Vlagyimir Putyin 2000-től 2008-ig tartó elnöksége alatt a növekedés átlagosan 7 százalék volt, ami egybeesett a növekvő olajárakkal.

A strukturális reformok sebességének gyorsítása lehet a kulcs Oroszország potenciális növekedésének elősegítéséhez – állítja az IMF. Az ukrajnai válság miatt Moszkva ellen bevezetett szankciók azonban terhelni fogják a gazdaságot 2016 és 2018 között is, vélekednek az Alfa Bank elemzői. Nem látjuk, hogy ezeket a külső negatív hatásokat hogy lehetne kompenzálni belső forrásokkal – összegzi prognózisát Orlova és Egijev.