Közel ezer euró kezdő fizetésre tartanának igényt a végzős egyetemisták Szlovákiában. Többre, mint a többéves gyakorlattal rendelkező dolgozók.

A legtöbb végzős egyetemistát a munkapiaccal kapcsolatos tapasztalatok afelé viszik, hogy elvárásaikat a realitásokhoz igazítsák, különben külföldre mennek dolgozni – írja a hirek.sk.

Miroslav Garaj a Grafton Recruitment Slovakia menedzsere arra hívja fel a figyelmet, hogy a szlovákiai friss diplomások elvárásai a kedvező munkapiaci helyzet ellenére némileg túlzottak. Közel ezer euró kezdő fizetésre tartanának igényt.

A végzősök átlagban 957 euró kezdő fizetést kérnek, ami 17 euróval több, mint az elmúlt évben – derül ki a Profesia.sk elemzéséből. Legmagasabb elvárásaik a Komenský Egyetem friss diplomásainak vannak, ők legkevesebb 1 336 eurós kezdő fizetéssel számolnának.

Legszerényebbnek a Nagyszombati Egyetem végzősei bizonyultak, akik már 667 euróval is megelégednének.

„Tudják, hogy a piacnak szüksége van rájuk, ezért spekulálnak és megpróbálják a legtöbbet kihozni a helyzetből” – nyilatkozta Garaj. Hozzátette: a valós munkapiaci tapasztalatok a végzősöket fokozatosan arra kényszerítik, hogy igényeiket a realitásokhoz igazítsák.