Módosító javaslatot készítenek Szlovákiában ahhoz a törvényjavaslathoz, amely legalizálná az otthoni pálinkafőzést, ha a pálinkát csupán saját használatra állítják elő.

Az egyik változás, hogy le kellene plombáltatni a pálinkafőző berendezést – írja a hirek.sk.

„A berendezés egész évben le lesz plombálva. Amikor valaki pálinkát akar előállítani, azt be kell jelentenie a vámhatóságnak, és az leveszi az ólomzárat, később pedig ismét lezárja a berendezést. Ez az eljárás megegyezik az ausztriaival” – ismertette a módosító javaslatot Peter Antal, a módosítás egyik kidolgozója.

Egy év alatt maximum 25 liter pálinkát lehetne előállítani. A főzés legfeljebb egy 100 literes desztillálóberendezésben történhetne. Abban az esetben, ha egy háztartáson belül többen is teljesítik a magánfőzés kritériumait, akkor is csak 25 liter pálinkát lehetne előállítani egy évben az egész háztartás részére.

A további kritériumok között szerepel a 18 éves korhatár; hogy csak saját termesztésű gyümölcsöt lehet felhasználni; illetve hogy a pálinkafőző berendezésnek meg kell felelnie a törvény által megszabott feltételeknek.