Az építőiparban használatos üveghabot fejleszt közösen a Daniella Ipari Kft. és a BEKS Kft. A két társaság 903 millió forintot költ az innovációra, amelyhez 565 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyertek a GINOP-ból.

A Daniella és a BEKS célja, hogy környezetbarát szigetelő termékeket állításon elő veszélyes és nem veszélyes nyers hulladéküveg újrahasznosításával. Ehhez speciális gépeket és eszközöket fejlesztenek. A táblás üveghab elsősorban lakó- és irodai épületek, ipari létesítmények utólagos hőszigetelésére, a veszélyes hulladéküvegből készült üveghab pedig útalapként, aljzatbeton alatti hőszigetelőként, út- és vasútépítésnél szigetelőanyagként használható. A terméket főként építkezési anyagokkal kereskedő cégeknek fogják értékesíteni. 

A közlemény szerint a két cég a fejlesztéssel e területen piacvezető szerepet tölthet majd be Kelet-Közép-Európában, ahol a legmagasabb az alacsony épületenergetika hatásfokkal rendelkező épületek aránya. A fejlesztéstől (az üveghab szigetelő tábla és granulátum értékesítéséből) éves árbevételük duplázódását várják. A projekt 2016. szeptember végén kezdődött, és várhatóan 2018 őszén fejeződik be, a beruházás várhatóan a projekt befejezését követő három éven belül megtérül.

A Daniella Ipari Kft. 2004-ben alakult családi vállalkozás. A vállalat része a tulajdonosok által birtokolt, 2015-ben 10 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégcsoportnak, amely üveghab granulátumot gyárt, ahhoz kapcsolódó K+F tevékenységet végez, illetve ipari ingatlanok bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozik. 

A társaság tájékoztatása szerint 2014-ben nettó 512,9 millió forint árbevételre tett szert, ami 2015-ben 472,8 millió forintra csökkent. A társaság adózás utáni eredménye tavaly 57,2 millió forint volt, 70,3 millióval kevesebb, mint 2014-ben.  A cég dolgozóinak száma a pályázat benyújtását megelőző évben tíz fő volt, ez a projekt hatására eddig öttel bővült, és további hét-nyolc fővel fog nőni.  

A BEKS Kft.-t 1993-ben alapították, informatikai rendszerintegrációval foglalkozik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a kft. 2015-ben nettó árbevétele 385 millió volt, 2014-ben pedig 644 millió forint. A társaság adózás utáni eredménye 5,757 millió forint volt; 74,888 millióval kevesebb, mint 2014-ben. (MTI)