Vajon az online videó a marketing jövője? Érdemes végiggondolni, milyen irányba mutatnak a tendenciák.

A videó marketingbeli erejét kevesen becsülték alá, különösen nem 2006 után, amikor a Google felvásárolta a YouTube-ot. Azóta sok minden változott a marketingben és az online kommunikációban is, így felmerülhet a kérdés: vajon még mindig a videó jelenti az internet jövőjét?

Nemcsak nagyoknak

A videók készítését ma már nemcsak a nagy márkák engedhetik meg maguknak.

Bár a jó minőségű videók költségesek, a videókészítés ára folymatosan csökken. Ráadásul egyre több eszköz érhető el, ami a kisebb márkák számára is lehetőséget teremt a videómarketingre. Egyre több az olyan szolgáltató, amely előre elkészített videókat ajánl. A videóplatformok is arra törekednek, hogy a legkisebb cégek számára is elérhetőek legyenek.

A YouTube például nemrég vezette be a YouTube Directort: egy ingyenes applikációt, amely sablonokat és szerkesztő eszközöket tartalmaz. Ez nemcsak ingyenes szerkesztési lehetőséget nyújt, de azon cégek számára, amelyek 150 dollárt költenek YouTube-hirdetésre, olyan szolgáltatást is kínál, amelynek keretében egy filmkészítő kiszáll a helyszínükre, és felvesz számukra egy filmet.

A videó hatása a szolgáltatásokra

Az internet jövője a videó: ez abban is megnyilvánul, hogy a legnépszerűbb online szolgáltatások – a YouTube-ot leszámítva – nem videóközpontú szolgáltatásként indultak. Az Instagram elsősorban fényképmegosztó applikációként kezdte működését, de az idén bejelentette, hogy új videó limitje 60 másodperc, és azt is nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt fél évben 40 százalékkal nőtt az az idő az oldalon, amelyet a felhasználók videónézéssel töltenek. Sejthető, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog. Bár a fényképmegosztás még mindig népszerű, a videó egyre nagyobb és nagyobb szerepet tölt be az Instagramon.

A videó hatása még nyilvánvalóbb, ha a Facebook példáját vesszük szemügyre. A világ legnagyobb közösségi oldala ma már az egyik  legnépszerűbb videómegosztó platform is, valódi versenytársa a YouTube-nak. De nem csak arra van esély, hogy a Facebook megelőzze a YouTube-ot, hanem arra is, hogy maga a videó „vegye át az uralmat” a közösségi oldalon.

A Facebook egyik menedzsere, Nicola Mendelsohn szerint öt éven belül valószínűleg minden a videóról fog majd szólni. A videó a legjobb módszer a történetmesélésre, hiszen sokkal több információt lehet sokkal gyorsabban eljuttatni a nézőkhöz.

A nagy videóhirdetések alternatívái

A mai tendenciák azt mutatják, hogy a többség elsősorban a mobil eszköezin keres. Ennek egyenes következménye, hogy egyre nagyobb lehetőségek rejlenek a mobil marketingben, és aki ezeket meg akarja ragadni, bátran bízhat a videóhirdetésekben. Azonban ezek a hirdetések gyakran túl nagy méretűek, és a fogyasztók nem feltétlenül örülnek nekik, így érdemes kreatívnak lenni.

Nem meglepő, hogy sok márka már nem csak ezekkel próbálkozik, hanem egyéni tartalmakat hoznak létre, például mini sorozatokat, amelyekkel bevonhatják a fogyasztókat is. Az első a Shield 5 volt, az Instagram első saját gyártású minisorozata, ezt több hasonló kísérlet követte, például a #SpringIsWeird (a Gap mini sorozata) vagy a KFC videója. A márkák készíthetnek videó tartalmakat influencerekkel együttműködve, de más kreatív lehetőségekkel is felkelthetik a fogyasztók érdeklődését.

Élő videó

Jelenleg az egyik legnagyobb online videó trend az élő videó. Sok márka használja ki a Periscope és a Facebook Live nyújtotta lehetőségeket. Nicola Mendelsohn szerint a Live nagyobb siker, mint amire számítottak. A Facebook statisztikái szerint ezek a videók tízszer annyi kommentet kapnak, mint az előre felvettek. Bár az élővideók leginkább a közösségi oldalakon vannak jelen, nem csak itt van szerepük, hanem például az Amazonon is.

Videók hang nélkül

A videó tradicionálisan audiovizuális médium volt, de az internet megváltoztatja ezt. A Twitter és a Facebook automatikusan lejátssza a videókat hang nélkül, ami arra ösztönzi a márkákat, hogy olyan videókat készítsenek, amelyek hang nélkül is vonzóak – egyre népszerűbb technika a feliratos videó.

Új technológiák

A márkák számára ma már olyan új lehetőségek is elérhetőek teljesen eredeti videótartalmak előállítására, mint a virtuális valóság. Az új technológiák némelyike, például a VR kamera, drága, de másokhoz nincs szükség hatalmas büdzsére. Ilyen technológia lehet például a drónokkal felvett videó. Ezt olyan kis márkák alkalmazzák sikeresen, amilyen például a Capt. Dave’s Dolphin & Whale Watching Safari.

Többet szeretne tudni az online marketing világáról? Kövesse online marketing blogunkat!