Ugrásszerű növekedés várható a tőzsdén forgalmazott alapok (ETF) piacán, 2021-re akár a 7 ezermilliárd dollárt is meghaladhatja a teljes kezelt eszközállomány – derült ki a PwC elemzéséből, amelyhez világszerte 60 vállalat vezetőjét kérdezték meg.

Az új piacok felé nyitás, valamint a forgalmazói csatornák és eszközosztályok bővülése miatt várható a piac további jelentős növekedése. Az elemzés szerint az észak-amerikai ETF piac 2021-re évente 23 százalékkal, várhatóan 5 900 milliárd dollárra nő. Az európai piacon 27 százalékos éves növekedés várható, így 2021-re a teljes kezelt eszközállomány értéke eléri az 1 600 milliárd dollárt.

Az ázsiai vállalatok teljes kezelt ETF eszközállománya 2021-re várhatóan eléri az 560 milliárd dollárt, amely öt éven keresztül 18 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A válaszadók csaknem fele az egyre növekvő szabályozást tekinti a fejlődés fő akadályának. Polacsek Csaba, a PwC Magyarország pénzügyi és tranzakciós csoportjának vezető igazgatója a közlemény szerint elmondta, az ETF iparág lendülete és gyors fejlődése alapján nem meglepő, hogy a szabályozó hatóságok világszerte a befektetők védelmére fókuszálnak.

Polacsek Csaba szerint bár a globális ETF piac felívelés előtt áll, a következő években azonban nehézségekkel is szembe kell nézni. Az ETF piac telítettsége tovább fokozódik, különösen Észak-Amerikában és Európában, ahol még mindig a piac érettsége és lendülete a meghatározó.

Az ETF-ek abban különböznek a hagyományos befektetési alapoktól, amelyek naponta egyszer közölnek árat, hogy áruk folyamatosan változik az alapban található értékpapír- vagy nyersanyagárak növekedésének vagy csökkenésének megfelelően. (MTI)