Az amerikai republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump megválasztása esetén elgondolkodna az Oroszország elleni szankciók eltörlésén.

Donald Trump szerdai floridai sajtótájékoztatóján bejelentette: ha őt választják elnöknek, az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatai biztosan javulni fognak, egyszerűen azért, mert rosszabbak már nem lehetnek.

Trump azt is felvetette, hogy elnökként mindenként elgondolkodna a Moszkva elleni büntető intézkedések eltörlésén, mint ahogy az is szóba kerülhetne, hogy Washington Oroszország részeként ismerje el a Krím-félszigetet.

Moszkvában természetesen lelkesen fogadták a felvetést, bár hivatalosan nem reagáltak rá. Ugyanakkor a Kreml informálisan már többször jelezte, hogy Hillary Clinton helyett Trumpot látnák szívesen az elnöki székben.

Az Egyesült Államok első női külügyminisztere merőben mást gondol erről. Madeleine Albright szerint Trump megválasztása egyenesen nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Amerika számára, ugyanakkor nagy ajándék lenne Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Albright Trump legutóbbi beszólására csak annyit mondott: már elnökjelöltként is sok kárt okozott.