Egyösszegű, hektáronként 1500 forintos vízdíj bevezetését szorgalmazzák a haltermelők. Az ágazati érdekképviselet a belügyi tárcával tárgyal a költségcsökkentés lehetőségéről.

Egységes, hektáronként 1500 forintos vízhasználati díj bevezetését javasolja a felszíni vizek esetében Magyar Haltermelők Szövetsége – írja a Magyar Idők.

A halászati érdekképviseletet ellátó szakmaközi szervezet szerint tarthatatlan a jelenlegi rendszer, amelynek részeként összesen három jogcímen kell fizetniük a felhasznált víz után a halastavaknak. Ennél a megoldásnál az alapdíj, a változó díj és a vízkészletjárulék egy összegben érintené a termelőket, a mértéke is épp akkora, amelyet az ágazat teherviselő képessége elbír.

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. igazgatója, a szövetség szóvivője a lapnak elmondta: a haltermelők örömmel fogadták, hogy az aszályos időszak kihirdetésével mentesülnek az állami járulék megfizetése alól, ez azonban a költségeknek csupán a 15 százalékát jelenti.

A vízkészlet-járulékot tavaly vezette be a kormány, miután az Európai Unió vízkeret-irányelve erre kötelezte a tagállamokat.

A Belügyminisztérium közölte: a halastavakra vonatkozó díjak felülvizsgálatáról egyeztetések folynak, döntés azonban egyelőre nem született. A kérdéssel egy minden érintett szervezetet magában foglaló munkacsoport foglalkozik.