Egész Európában páratlan a magyar pénzügyi nyomozók legutóbbi cigarettafogása. Múlt héten a szigetszentmiklósi rendőrök értesítették a NAV-ot egy illegális dohánygyárról. A forró nyomok egy raktárhoz vezettek, ahol a dohányüzemi készlet többszörösét halmozták fel az elkövetők.

Egy héten belül találtak rá a NAV pénzügyi nyomozói a szigethalmi zugüzemhez tartozó bérelt raktárra. Az üzemben korábban talált 4 és fél tonna dohánynál és több mint 47 millió szál cigarettánál előzetes becslés szerint nagyjából háromszor akkora mennyiséget sikerült az akcióval kivonni a kereskedelemből.

A teljes mennyiség a tavaly egész évben felderített illegális cigaretta többszörösét teszi ki – olvasható a NAV honlapján.

Az üzemben dolgozó öt moldáv, illetve román férfi, valamint a telephelyet bérbe adó magyar férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van. A NAV nyomozói már nem először találkoztak illegális dohánygyárral.

Általában ugyanazok a jellemzők: éjjel-nappal feketén dolgoztatott, embertelen körülmények között elszállásolt külföldiek, profi, nagy mennyiség előállítására alkalmas gépsor és titkos vidéki raktár. A mostani fogás mennyiségét tekintve az egész kontinensen szenzációs leleplezésnek számít.