Az irányár alig több mint harmadáért, 2,5 milliárd forintért elvitte volna egy érdeklődő Magyarország legnagyobb gabonaraktárát, de ennyiért nem adta a felszámoló. Most újra meghirdették a 20 milliárd forintból épült adonyi komplexumot.

Az eddigi legmagasabb ajánlat érkezett az ország legnagyobb gabonaraktárára, a Magtárház Kikötő Kft. adonyi kikötőjét és logisztikai központját 2,5 milliárd forintért vitte volna egy érdeklődő a legutóbbi pályázaton – ennyiért azonban nem adta a komplexumot a felszámoló. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végül eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, majd most, változatlanul 6,5 milliárd forinto irányáron újra meghirdette a létesítményt. (Az eddigi legjobb ajánlat a mostani kevesebb mint fele volt, a tavaly őszi pályázat során ajánlott valaki 876 millió forintot a gabonaraktárért.)

A megvételre kínált óriási, több mint 70 futballpályának megfelelő területen (összesen 52 hektár) 84 raktárépület, továbbá három, komplett gépészettel felszerelt kikötő, két fogadóépület és két üzemanyagtöltő-állomás található. Eladó az említett épületek működtetéséhez szükséges összes gép és berendezés, továbbá járművek, irodatechnika, és persze a kikötői jogok. A mostani pályázaton az ajánlatokat augusztus 26-tól szeptember 10-ig lehet benyújtani.

Amint arról a KamaraOnline beszámolt: a Magtárház a 2000-es években építette ki az adonyi kikötőt és logisztikai központot. A létesítményt Magyarország legnagyobb gabonaraktárának szánták, korabeli beszámolók szerint az említett 84, egyenként kétezer négyzetméteres raktárépület egyidejűleg 550 ezer tonna termény befogadására alkalmas. Az elképzelés szerint a központ az intervenciós gabona raktározásában is szerepet kapott volna – vagyis itt helyezték volna el azt a termést, amelyet az állam a piaci árak befolyásolása céljából felvásárol.

Az akkori tájékoztatás szerint összesen mintegy 20 milliárd forintos beruházáshoz 2005-ben és 2007-ben összesen 15,9 milliárd forint hitelt kapott a Magtárház az állami Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). A raktárbázis ugyan elkészült, de a társaság nem tudta törleszteni a hitelt, ezért az MFB felszámolási eljárást kezdeményezett ellene, amely 2012-ben el is indult.

A kormány 2013 nyarán stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Magtárházat – amiben vélhetően az említett MFB-hitelnek is nagy szerepe volt. A felszámoló pár éve még 10,7 milliárd forintért próbálta meg értékesíteni a raktárbázist, erről a szintről ereszkedve érte el mostanra az irányár az említett 6,5 milliárdot.