A nyaralók és az üzleti úton lévők sok online pénzügyi műveletet végeznek külföldön, ezzel komoly kockázatnak téve ki magukat – állapítja meg a Kaspersky Lab kutatása.

Az utazók 45 százaléka pénze elvesztését tekinti a külföldön rá leselkedő három legnagyobb veszély egyikének, míg a hitelkártya-csalástól a válaszadók 35 százaléka tart. Ezek az aggodalmak nagyon is megalapozottak: a Kaspersky Lab kutatása megállapította, hogy a felmérésben résztvevők  22 százaléka szenvedett el pénzveszteséget utazása során, míg 8 százalékuk lett kártyacsalás áldozata – írja a computerworld.hu.

Kevesebben aggódnak viszont eszközeik megfertőződése (11 százalék) és az online csalások (20 százalék) miatt, ami ellentmond annak a ténynek, hogy 18 százalékuk vált kiberbűncselekmény áldozatául külföldön.

Egyáltalán nem meglepő, hogy az utazók a hackerek célpontjává válnak. 82 százalékuk használ külföldön nyilvános Wi-Fi hálózatokat, amelyeknek a forgalmát a kiberbűnözők egyszerűen lehallgathatják. 61 százalékuk pedig banki ügyeit intézi online és 55 százalékuk vásárol az interneten.

Megfelelő védelem nélkül ez szükségtelen veszélyeknek teszi ki a felhasználókat, azonban csupán a válaszadók 34 százaléka használ biztonságos VPN kapcsolatot, amikor egy nyilvános Wi-Fi hálózaton keresztül internetezik, 18 százalékuk pedig semmit sem tesz a saját védelme érdekében.