A Cofidis egyes hitel- és pénzkölcsön-szerződéseinél megsértette a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék-szabályokat. A pénzintézetet ezért 20 millió forintra bírságolta az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot végzett a Cofidis Magyarországi Fióktelepénél annak megállapítására, hogy miként tesz eleget a fogyasztóknak történő hitel- és pénzkölcsön-nyújtása során a jövedelemarányos törlesztőrészletre (JTM) és a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó jogszabályoknak, az úgynevezett adósságfék-előírásoknak – írja közleményében az MNB.

A 2015. január 1.-től kezdődő időszakot áttekintő jegybanki vizsgálat megállapításai szerint a fióktelep több, hitelkiváltással együtt folyósított szabad pénzeszköznél nem alkalmazta a JTM-előírásokat, s egyes esetekben a jogszabályi limitnél magasabb törlesztő részletet határozott meg ügyfeleinek. Az MNB azonosított olyan ügyleteket is, ahol a fióktelep a JTM meghatározásánál figyelmen kívül hagyta a pár nappal korábban (általa ugyanazon ügyfélnek) folyósított hitel törlesztőrészletét, holott a havi adósságszolgálatba az ügyfél valamennyi ismert hiteltartozását be kell számítani.

Problémát jelentett az is, hogy a fióktelep hitelkihelyezéssel összefüggő belső folyamatai és eljárásai nem álltak összhangban a túlzott eladósodást védő jogszabályi előírásokkal, illetve az ügyfelek fennálló hiteltartozásait érintő nyilvántartási hiányosságok miatt az előírt mértékű törlesztőrészlet sem volt szabályszerűen meghatározható az új hitelkihelyezéseknél.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a Cofidist, hogy a hitel és pénzkölcsön nyújtási tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően végezze, s gondoskodjon olyan belső folyamatok és nyilvántartások kialakításáról, melyek biztosítják a jövedelemarányos törlesztőrészlet meghatározására és alkalmazására vonatkozó jogszabályi előírások betartását. A jegybank a feltárt szabálytalanságok miatt 20 millió forint bírságot szabott ki a fióktelepre.

A fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék-szabályok a hitelfelvételeknél – az igazolt nettó jövedelem és az ingatlan értékének függvényében – korlátozzák a törlesztőrészletek és felvehető hitelösszeg nagyságát is. Forint alapú, ingatlan fedezet mellett nyújtott jelzáloghitel esetén, ha a hiteligénylő(k) összevont havi nettó jövedelme 400 ezer forint alatti, a havi törlesztő részlet legfeljebb e jövedelem 50 százaléka, míg a felvehető hitel összege a megvásárolni kívánt ingatlan értékének maximum 80 százaléka lehet.