Kultúra, sport – és természetesen bor. Tállya idén kétszer is 3-3 napra várja azokat, akik a tartalmas kikapcsolódásra szavazva a Tokaji borvidék egyik gyöngyszemével kívánnak randevúzni.

Annyira sikeres volt tavaly a Kerekdomb Fesztivál Tállyán, hogy idén kétszer is fesztiválozhatnak a Tokaji borvidék településén. Június 16-18., illetve szeptember 8-10. között a kulturális programokat ezúttal is sportesemények színesítik. Azt pedig valószínűleg nem is kell külön említeni, hogy a rendezvények mellett a tokaji borok is főszerepet játszanak: 16 pincét lehet – és ebben biztosak lehetünk: fognak is – látogatni.

A fesztivál szervezői március 22-én a budapesti Írók Boltjában adtak ízelítőt. A tájékoztató helyszíne természetesen nem volt véletlen, hiszen ebben az évben az irodalom is helyet kap Tállyán. A nyárindító fesztiválon a fő téma a nő, a család és a szerelem témakörére épül. Két új helyszín is csatlakozik a tavalyi négy mellé.

„A programkínálatban helyet kapnak fiatal költők és írók és filmvetítéseket is tartunk” – mondta Szabó Réka, a fesztivál produkciós menedzsere. Gondolnak a gyerekekkel érkezőkre, akiknek külön programokat szerveznek.

A zenés események közül az Oroszlános Borvendéglő és Borhotelben a dzsesszé, a Vincellér Házban a könnyűzenéé, a katolikus templomban pedig a komolyzenéé lesz a főszerep.

A Kerekdomb különlegessége, hogy nem „építik át” a fesztiválnak otthont adó települést, a programok a parasztházak és kúriák udvarában kapnak helyet.

A fellépők között találjuk Palya Beát, Szalóki Ágit, Fábián Julit és a Kaláka együttest is, de ott lesznek a Momentán társulat és a Nézőművészeti Főiskola tagjai is. Gryllus Vilmos a tájékoztatón megjegyezte: megkeresték Tállyáról, hogy adhatják-e az egyik ottani pincének a Kaláka nevet, amihez örömmel hozzájárultak. Vagyis az együttesnek nincs köze a borászathoz, de jó szívvel ajánlják a kóstolást a Kalákában.

Az aktív kikapcsolódást kedvelőkre szintén gondoltak. Hrutka János volt válogatott labdarúgó, a sportprogramok vezetője idén is sok futóra számít (tavaly több,mint 300-an startoltak), akikre a félmaraton legyűrése vár. A gyerekek is rajthoz állhatnak majd a saját, 1 kilométeres távjukon. A kerékpárosok júniusban a Dűlőbringa futamon versenyezhetnek, míg szeptemberben Mád és Tállya között tekerhetnek.

Futás és kerékpározás mellett sétálni is lehet, a Hosszúlépés csapata a környék izgalmas titkait felfedező gyalogtúrát szervez.

(A sajtótájékoztatón Boltresz Attila fotózott.)