A foglalkoztatás 0,1 százalékpontos növekedése, illetve stagnálása valószínűsíthető 2017-ben az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felmérése alapján.

A GVI friss összefoglalója a magyar munkaerőpiac legnagyobb reprezentatív felmérés-sorozatának legújabb eredményeit tartalmazza. A vizsgálat során 6835 cég vezetőjének a foglalkoztatásra, a cég üzleti helyzetére, valamint a cég jövőre vonatkozó kilátásaira vonatkozó válaszait rögzítettük és elemezzük. 2016. szeptember 7-e és október 14-e között kilencedik alkalommal került sor a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) együttműködésében a versenyszektor rövid távú gazdasági kilátásait előrejelző és munkaerő-piaci döntéseit felmérő vállalati empirikus felmérésre.

Az adatfelvétel
Az adatfelvétel során a megyei kormányhivatalok és az MKIK GVI munkatársai 6835 cég vezetőjét kérdezték meg a munkaerő iránti jelenlegi és várható keresletükről. Az eredmények reprezentatívnak tekinthetőek a vállalatok földrajzi elhelyezkedése és gazdasági águk együttes eloszlása és ezen belül létszámuk szerint.

Üzleti helyzet

A 2017-re vonatkozó rövidtávú munkaerő-piaci előrejelzés szerint a vállalatok szubjektív üzletihelyzet-értékelése a tavaly bekövetkezett pozitív elmozdulást követően tovább javult. Az általános üzleti helyzetet kifejező egyenlegmutató értéke 44 pont, azaz 44 százalékpontos többségben vannak azok a vállalatok, amelyek inkább kedvezően ítélik meg üzleti helyzetüket, azokkal szemben, akik kedvezőtlenül [vagyis a vállalatok 28 százaléka kedvezőtlennek, 72 százalékuk kedvezőnek ítéli saját helyzetét – a szerk.]. A 2017-re vonatkozó üzleti várakozások optimistábbak, mint az elmúlt években bármikor, a jövőbeli üzleti helyzetet kifejező egyenlegmutató értéke 54 pont. Az optimizmus visszavezethető az egyéb gazdasági szolgáltatást nyújtó, az idegenforgalom és a vendéglátás, a pénzügyi tevékenységek és a kereskedelem területén tevékenykedő, illetve a külföldi tulajdonban álló, és az exportáló vállalatok várakozásaira.

Létszámváltozás a versenyszférában

Az idei Rövidtávú Munkaerőpiaci Előrejelzés szerint 2016-ban 21 százalékponttal több vállalat bővítette létszámát, mint amennyi csökkentette – ugyanez az arány 2015-ben 20 százalékpont volt. A 2017-es évre a vállalati egyenlegmutató 32 pontos értéket vesz fel – tehát 32 százalékpontos többségen vannak létszámbővítést tervező vállalatok a létszámleépítőkkel szemben. Ezzel együtt meg kell említeni, hogy a foglalkoztatásra vonatkozó javuló tendenciák kevésbé bizonyulnak erősnek, mint ami az üzleti helyzet javulásánál megfigyelhető.

Az adatfelvétel nyers adatai szerint, ha a vállalatok terveit, szándékait összegezzük, akkor 2017-re a foglalkoztatás 2,2 százalékpontos növekedését kapjuk. A foglalkoztatás reális becsléséhez azonban szükséges figyelembe vennünk azt is, hogy a korábbi vállalati tervek mellett hogyan alakult a megkérdezett vállalatok körében a múltban a tényleges munkakereslet. Egy ilyen hatással korrigálva, a becslési modellt adaptívvá téve, a foglalkoztatás mindössze 0,1 százalékpontos növekedése, illetve stagnálása valószínűsíthető 2017-ben.

A korrigált becslés szerint a kereskedelemben 6,1 százalékponttal, az építőiparban 3,1 százalékponttal, a mezőgazdaságban pedig 4,2 százalékponttal csökkenhet az alkalmazásban állók száma. Ezzel szemben a gazdasági szolgáltatások területén 3,7 százalékpontos, az iparvállalatok körében pedig 1 százalékpontos növekedést prognosztizálunk. Fontos kiemelni, hogy az ipar területén a legkedvezőbbek a nyers vállalati várakozások, továbbá azt is, hogy a nyers vállalati várakozások a mezőgazdaságon kívül minden ágazatban létszámbővítésre utalnak. A 2017-re vonatkozó korrigált előrejelzés szerint a döntően exportra dolgozó vállalati körben 1,5 százalékpontos foglalkoztatásbővülés valószínűsítő.