Elképzelhető, hogy csak jövő hétfőn nyitnak ki a görög bankok. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök gőzerővel győzködi párttársait a parlamenti szavazás előtt.

Bár csütörtök reggelre ígérik, hogy Görögországban kinyitnak a bankok, athéni információk szerint elképzelhető, hogy ebből a héten már nem lesz semmi, s legközelebb jövő héten kerülhet rá sor. Így a három hetes bankzár alatt megakadályozták, hogy jelentős összeget vegyenek ki számlájukról a görögök, és utaljanak külföldre.

Igaz, az intézkedéssel a vállalkozások többségét is hátrányos helyzetbe hozták, hiszen az utalási stop miatt nem tudtak fizetni, árut, szolgáltatást rendelni.

A görög nyugdíjasok is elégedetlenek, hiszen hiába mondta a kormány, hogy az ország ezer bankfiókjában heti 120 eurót felvehetnek azok, akiknek nincs bankkártyájuk, a rendszer nem működött, a bankfiókok közel fele eleve ki sem nyitott a nyugdíjasoknak. Ahol meg kinyitottak, ott valóságos csatát vívtak az emberek a bejutásért.

A világ tőzsdéi látszólag megnyugodtak a görög kormány „kapitulálásának” hírére, a forint is erősödni kezdett, de a következő néhány nap még tartogathat meglepetéseket, az árfolyamok hullámvasútozhatnak.

A piacok, s nem mellesleg a görögök arra várnak, hogyan szavaz szerdán az újabb megszorító csomagról az athéni parlament. Alekszisz Ciprasz nem érezheti magát nyeregben, mert saját pártjában, a baloldali Szirizában változatlanul sokan vannak a hitelezőkkel történő megállapodás ellen. Nem elképzelhetetlen a pártszakadás, ami akár Ciprasz lemondásához is vezethetne. A koalíciós partner Független Görögök bejelentette, hogy nem fogadja el az új megállapodást, de nem lép ki a kormányból.

A múlt vasárnapi népszavazás óta, amikor a többség nemmel voksolt az újabb hitelfelvételre, amúgy is egyfajta meghasonlott állapotban él Görögország. A kezdetektől forrongó nyugdíjasok mellett egyre többen gondolják azt, hogy valós reformokra lenne szükség, nem külföldről érkező diktátumra.

A görög kérdés megoldásában meghatározó szerepet játszó Németországban egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 52 százaléka tartja helyesnek a görögök megmentését, de a válaszolók 80 százaléka biztos abban, hogy az újabb hitelmilliárdokat Athén nem tudja majd visszafizetni.

A végleges megállapodásra égető szüksége lenne a görög kormánynak, mert annak megszületése után is hetek telhetnek el, amíg pénzhez jut. Márpedig az Európai Központi Banknak július 20-án 7 milliárd eurót kell törleszteni, augusztus közepéig pedig újabb 12 milliárdot. De miből?